Bu, başlı başına bir hastalık değildir; daha çok, başka hastalıklarla birlikte görülür. Fazla kan kaybı, damar sertliği, kurşun, tütün, kömür zehirlenmelerinde şiddetli baş dönmesi, kusma, bulantı halleriyle kendini belli eder. Şiddetli olunca hasta bayılır, hayatı tehlikeye girer.
Beyin Kansızlığı Tedavisi
Beyin kansızlığına uğrayan bir hastayı hemen yatırıp dinlendirmen, alkol, kolonyayla soğuk suya batırılmış bezlerle vücudunu ovmalı, pencereleri açıp hastanın temiz hava almasını sağlamalıdır. Kan kaybı çok olmuşsa, hastaya kan vermenin büyük faydası olur. Kansızlık genel olarak vücuttaki kanın zayıflığından ileri geliyorsa karaciğer hulâsaları, demirli, bakırlı, arsenikli ilâçlarla kanı kuvvetlendirmek gerekir.
Beyin hastalıkları genel olarak hayati önemi olan rahatsızlıklardır. Bugünkü tıp birçok beyin hastalığının tedavisinde başarılar sağlamakta, bazı beyin hastalıkları da ameliyatla tedavi edilmektedir.
(Beyin hastalıklarının en önemlileri arasında olan beyin urları, beyin kanseri, beyin frengisi, trengi, kanser, ur maddelerinde yazılmıştır).