Vücudumuzu idare eden sihirli merkez: BEYİN
Beyin vücudumuzun duyum ve hareket merkezidir. Bütün duyularımız sinirler yolu ile beyinde toplandığı gibi, bütün hareketlerimizi düzenleyen, sinirlere çeşitli işler için buyruk veren de beyindir. Beynimizle duyarız, beynimizle düşünürüz. Bu bakımdan, beyin aklımızın, hatta ruhumuzun bulunduğu yer sayılabilir.
Beyin başımızda, kafatasının içinde, sinir dokusundan yapılmış, yarım yuvarlak bir kitledir. Dışı derin, düzenli çizgilerle yer yer bölünmüştür, girintili çıkıntılıdır. Soyulmuş çok iri bir cevizi andırır. Esmer renkteki bu üst tabakaya bozmadde denir. 10-20 milyon kadar sinir hücresinden meydana gelmiştir. Bu sinir hücreleri tabakasından çıkan sinir telleri beynin merkezine, oradaki çekirdeklere, düğümlere gider, omuriliğin dış kısmına kadar uzanır. Bu teller geçtikleri yerlerde beyaz beyaz görünürler, bir beyin kesilince bunları kolayca ayırt edebiliriz.
Asıl beyinden başka, yine beynin bir parçası olarak bir de beyincik vardır ki, beynin iç kısmındaki düğümleri, bunların bağlantılarını yönetir, özellikle dengemizi sağlamada, tepki (reflekslerde), kasların çalışmasında büyük iş görür.
Beyin Hastalıkları Nelerdir?
Beyin insanın en hayati, en hassas organı olduğu için beyindeki rahatsızlıklar başka organlardaki rahatsızlıklardan çok daha önemlidir, çünkü beyindeki küçük bir rahatsızlık bile bütün vücuda etki yapacak sonuçlar meydana getirir. Beyin hastalıklarından bazıları aşağıdaki gibidir:
Beyin Apsesi
Beyin Kansızlığı
Beyne Kan Hücumu
Beyin Yumuşaması
Beyin Urları
Beyin Kanseri
Beyin Frengisi