Temizlik işlerinde, leke çıkarmada da kullandığımız bir sıvıdır Benzin.
Kısaca bu mükemmel doğal kaynağı tanıyalım:
Ham petrolün damıtılmasından elde edilir, parlayıcı, renksiz bir sıvıdır. Yakılabilir bir madde olduğundan dolayı kullanıldığı yerler pek çoktur. Uçak, otomobil, motosiklet, jeneratörler, deniz motorları benzinle çalışır.
Benzin yanıcı ve patlayıcı bir sıvı olduğu için evlerde çok bulundurulmaz. Yalnız, günlük hayatımız içinde de benzinden birçok işlerde faydalanırız. Bu arada, temizlik işlerinde, leke çıkarmada benzin kullanılır. Ayrıca yanıçı madde olarak çakmaklarda da işe yarar.
Benzinle Neler Temizlenir?
Benzin yağı çabuk erittiği için temizlik işlerinde çok iyi sonuç verir.
Elbise: Kirlenen, yağlanan elbiseler benzinle temizlenir. Bu gibi işler için temiz benzin alınır. Özel olarak yapılan çakmak benzini de bu işi görür. Temizlenecek elbise iyice silkilip, fırçalandıktan sonra, toz bırakmayan beyaz bir bez patiska, ya da Amerikan bez parçasına benzin bolca damlatılarak elbisenin kirli yerleri, fazla bastırılıp sürtülmeden, silinir. Dikkat edilecek nokta, benzinli bezi bir yere değil, kirli elbisenin her tarafına sürmektir. Bir nokta fazla temizlenirse, rengi açılabilir. Koyu renk kumaşlar benzinle’ temizlenince biraz parlar. Bunu önlemek için benzine pek az gaz karıştırılır.
Ayakkabı: Süet ayakkabılar, genel olarak, benzinle temizlenir. Ayakkabı önce küçük, kılları sert bir fırça ile fırçalanır. Lekeler, tüy bırakmayan bir beze benzin dökülerek silinir, sonra da özel boya taşı ile süet boyası yapılır.
Deri ayakkabılardaki kirler, birikmiş boya artıkları da benzinle temizlenir. Ya bir bez parçasına, ya da yumuşak kıllı bir küçük fırçaya benzin dökülerek, ayakkabı silinir, fırçalanır.
İpekliler: İpekli kumaşlar sabunlu suyla yıkanınca, çoğunlukla, yumuşaklıklarını, renklerini kaybederler. Onun için, ipeklileri ya benzinle, ya da maden esanslarıyla yıkamalıdır.
İpekli bir elbise için ortalama 1-1,5 kilo benzin kullanılır. Bu benzinin önce yarısını derince bir leğene koyarak elbiseyi içine daldırmalı, çok kirli yerleri hafifçe ovuşturduktan sonra, sıkmadan, süzülmeye bırakmalıdır. Çıkan benzin kirlidir. Bunu, bir şişeye koyunca kirler şişenin dibine durulur, üstte kalan kısım yeniden kullanılabilir. Bu süzülmeden sonra, leğeni silerek içine benzinin yarısı konur, elbise daldırılır, gene süzülmeye bırakılır. Elbiseden benzin temiz çıkınca, elbise temizlenmiş demektir.
Eldivenler: Az kirli eldivenler, ele giyilerek, benzine batırılan yumuşak bir bezle silinir. Çok kirli eldivenler, bir tas içine konan benzine batırılarak sıkılır. Bu iş, sıkılan eldivenden çıkan benzin duruluncaya kadar tekrarlanır. En sonra sıkılır, temiz bir bez üstüne konarak, kuruyuncaya kadar bırakılır. Beyaz glase eldivenleri kuruyuncaya kadar talk tozu ile ovmak faydalıdır.
Parkeler: Evlerimizde cilâlı döşeme tahtaları ile parkelerin temizliğinde de benzinden faydalanılır. Temizlenecek tahta, parke önce güzelce süpürülür. Üzerindeki kirleri çıkarmak için ya ayağa geçirilen özel sert fırçayla, ya da telle kazınır, süpürülür. Bundan sonra âdi benzin bir leğen içine dökülerek, bezle tahtalar silinir. Benzini bez sıkılıp kirlendikçe, başka kaba süzmelidir. Parkeler, tahtalar, benzinle silindikten sonra, cilâ sürülerek parlatılır.
Benzinle Çıkarılan Lekeler Nelerdi?
Eritme usulüyle yapılan leke çıkarmada en çok benzin kullanılır. Benzinle çıkan lekelerin başlıcaları şunlardır:
Mum lekesi: Eski, kalın mum tabakası halindeki lekeler önce kazınır, fırçalanır, sonra benzine batırılmış bir tamponla silinir. Leke ilkinde çıkmazsa, benzinle bir daha silinir. «
Yağ lekesi: Benzine batırılan bir bezle silinir. Döşemedeki yağ lekesi benzin dökülerek ıslatılan bir bez tamponla ova ova temizlenir.
Çamsakızı lekesi: Her , cins kumaştan benzinle çıkarılır. Temiz bir bez benzine batırılarak lekeli yer silinir. Elbiselerdeki otomobil yağı gibi kirli yağlardan ileri gelen lekeler de benzinle çıkarılır.
Dikkatli Olmalı!
Benzin kullanırken çok dikkatli olmalıdır. Parlayıcı, patlayıcı bir madde olduğu için benzin şişesinin yanında ateş, alevli şeyler bulundurmak tehlikelidir. Çünkü benzinden, görünmez bir buhar çıkar, bu buhar şişeden hayli uzağa yayılır, oradaki bir ateşten alev alabilir. Onun için, benzinle temizlik yaparken, dikkatsizce kibrit çakmak, alevli şeyler kullanmak tehlikelidir. Hatta yıkanan elbiseyi şiddetle silkelemek, ovuşturmak bile tehlikeli olabilir.
Evlerde temizlik için bulundurulan benzinle çakmak benzini, ya banyoda özel bir dolapta, ya da mutfakta bulaşık yerinin altındaki dolapta saklanmalıdır. Evde çok az benzin bulundurmalıdır. Uçucu olduğu için ağzı açık bırakılmamalı, yeri sık sık gözden geçirilmelidir. Şişenin üzerine “Benzin” yazılı bir etiket de koymayı unutmamalıdır.