Belkemiği Kırık ve Çıkıkları
Omurga kırıkları en çok yetişkinlerde görülür; çocuklarda kemiklerin esnekliğinden dolayı pek az rastlanır. Süreğen romatizma, kemik yumuşaması (osteomalasi) gibi hastalıklar kemik örgüsünün dayanıklılığını azalttığından bel kemiğinin bu gibi hastalıklarında kırıkların oluşu kolaylaşır.
Bel kemiği kırıkları en çok sırtta, belde görülür. Kırık tek bir omurda olabildiği gibi bazen birçok omurda birden meydana gelebilir. Kırığın biçimine, ağırlığına göre omurgada şekil bozuklukları, ya da omurilikte büyük, tehlikeli yaralanmalar olabilir. Bu arada, omurilik bazen tamamen kesilebilir, o zaman belden aşağı felçler görülür.
Omurga kırılmaya karşı iyi korunmuş bir durumdadır. Bunu kuvvetli kaslar içinde kapalı bulunuşu, esnekliği, bükülme kabiliyeti sağlar. Doğrudan doğruya omurgaya gelen kuvvet pek şiddetli olmalı ki onu kırabilsin. Meselâ, büyük bir ağaç, demir, bir insanın üstüne düşerse, ya da bir kimse yüksek bir yerden sert, tümsekli zemine düşerse bu gibi kırıklar olur. Ayrıca haddinden fazla bükülmelere, çekilmelere, basınca uğrayan bel kemiğinde kırıklar olabilir: Her hangi bir kuvvetle başın, göğsün öne fazla bükülmesi, suya atlayan bir kimsenin başını birden dibe çarpması, kalça, ya da ayaklar üzerine düşmek, omuza, sert, ağır cisimlerin çarpması gibi.
Bel kemiği çıkıkları en çok boyun omurlarında görülür, çünkü oynaklık bu kesimde fazladır. Çıkıklar belkemiğini aşırı bir bükülme, dönme hareketine zorlayan kuvvetlerin etkisiyle meydana gelir.