Hayat Pedi – Hayatpedi.com

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Yaşam
  4. »
  5. Begonya Bitkisi Hakkında Bilinmeyenler

Begonya Bitkisi Hakkında Bilinmeyenler

admin admin -
31 0

Eski çağlarda Antil Adaları’nın kayalıklarındagölgeli yerlerde, ağaçların üzerine birikmiş yaprak çürükleri içinde yetişen begonya bu­gün en sevilen salon bitkileri arası­na girmiş, evlerin süsü olmuştur.

Begonyanın birçok çeşidi vardır. Bu arada, dallanıp budaklanan yıl­lık begonyalar olduğu gibi uzun ömürlü semperflorens (her zaman çiçek açan) cinsi de bulunur. Reks cinsi ise günden güne gelişen, yap­rakları pek güzel bir begonyadır. Ayrıca, bütün bunların beyaz, pem­be, kırmızı çiçek açanları da vardır.

Begonya Nasıl Yetiştirilir

Begonya tohumla da üretilebilir, çelikten, yumrudan da yetiştirilir. Tohum, bir saksı, ya da kap içine konulup sulanmış toprağa seyrek olarak serpilir; üzerine ayrıca top­rak örtülmez, su verilmez. Kapların üstüne bir cam kapatılır. Tohumlar çimlendikten sonra, şaşırtmalar ya­pılarak, yani kapdan kaba aktarı­larak büyütüldükten sonra, bah­çeye, ya da saksılara dikilir.

Çelikten begonya yılın her ayın­da yetiştirilebilir. Ana bitkiden alı­nan köklü filizler saksılara üçer üçer dikilir, üzerine camlı kapaklar kapa­nır. Böylece, epey sürüp boylandık­tan sonra, teker teker saksılara alı­nır. 

Yumrudan yetiştirilecek begonya­ların, ana bitkiden alınan yumrula­rı, mart, nisan aylarında yastıklara dikilir, sürdükten sonra humuslu, hafif toprak doldurulmuş saksılara alınır. Yumrulu begonyalar, yum­ruyla birlikte gövdeleri alınarak da üretilebilir.

Begonya, Türkiye’de sevilen bir süs bitkisidir. Saksıda süs bitkisi ye­tiştirmeye meraklı olanların çoğu begonyayetiştirmekten zevk alırlar.

Begonya nazik bir bitkidir. Kışın soğukta bırakılmamalıdır. Odaların sıcak, güneş gören yerlerinde çok çabuk gelişir.

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir