Eski çağlarda Antil Adaları’nın kayalıklarındagölgeli yerlerde, ağaçların üzerine birikmiş yaprak çürükleri içinde yetişen begonya bugün en sevilen salon bitkileri arasına girmiş, evlerin süsü olmuştur.
Begonyanın birçok çeşidi vardır. Bu arada, dallanıp budaklanan yıllık begonyalar olduğu gibi uzun ömürlü semperflorens (her zaman çiçek açan) cinsi de bulunur. Reks cinsi ise günden güne gelişen, yaprakları pek güzel bir begonyadır. Ayrıca, bütün bunların beyaz, pembe, kırmızı çiçek açanları da vardır.
Begonya Nasıl Yetiştirilir
Begonya tohumla da üretilebilir, çelikten, yumrudan da yetiştirilir. Tohum, bir saksı, ya da kap içine konulup sulanmış toprağa seyrek olarak serpilir; üzerine ayrıca toprak örtülmez, su verilmez. Kapların üstüne bir cam kapatılır. Tohumlar çimlendikten sonra, şaşırtmalar yapılarak, yani kapdan kaba aktarılarak büyütüldükten sonra, bahçeye, ya da saksılara dikilir.
Çelikten begonya yılın her ayında yetiştirilebilir. Ana bitkiden alınan köklü filizler saksılara üçer üçer dikilir, üzerine camlı kapaklar kapanır. Böylece, epey sürüp boylandıktan sonra, teker teker saksılara alınır.
Yumrudan yetiştirilecek begonyaların, ana bitkiden alınan yumruları, mart, nisan aylarında yastıklara dikilir, sürdükten sonra humuslu, hafif toprak doldurulmuş saksılara alınır. Yumrulu begonyalar, yumruyla birlikte gövdeleri alınarak da üretilebilir.
Begonya, Türkiye’de sevilen bir süs bitkisidir. Saksıda süs bitkisi yetiştirmeye meraklı olanların çoğu begonyayetiştirmekten zevk alırlar.
Begonya nazik bir bitkidir. Kışın soğukta bırakılmamalıdır. Odaların sıcak, güneş gören yerlerinde çok çabuk gelişir.