Beden Eğitimi ve Spor
Burada, sporla beden eğitimi arasındaki ayrıntıyı belirtmek isteriz:
Sporda başkalarını geçme amacı vardır; bundan dolayı, insanı bir yarışma çabasına sürükler, bunun sonucu olarak, birtakım spor hareketleri vücudun normal gücünün üzerine çıkmasını gerektirir. Sporların bazen zararlı olması bundandır. Beden hareketleri ise vücudun normal gücü sınırları içinde kalır; amacı da hiçbir zaman yarışma değildir; erişkinlerde beden faaliyetlerini düzenlemek, çocuklarda da normal gelişimi sağlamaktır.
Vücut hareketlerini geliştirmek, organları kuvvetlendirmek için, gerekince yardımcı araçlardan da yararlanarak jimnastik yapmak çok eski çağlardan beri çeşitli toplumlarda görülmüştür. Bu arada, Eski Mısır’da, Eski Yunanistan’da, Asya’nın birçok ülkelerinde toplu halde de jimnastik hareketleri yapılırdı. Bunlarda gözetilen amaç, sağlıktan çok, insanları savaşa hazırlamaktı.
Savaşın insan gücünden çok topa, tüfeğe dayandığı daha sonraki çağlarda beden eğitimine verilen önem azaldı. Ancak, XIX. yüzyılda İsveç’te, Almanya’da, İsviçre’ de, Fransa’da kurallara bağlı yeni beden hareketleri pek yayıldı, okullara da ders olarak konuldu. Bu arada, İsveç jimnastiği denilen beden hareketleri son zamanlara kadar başta geliyordu.
Sonradan, vücudun gelişmesi, bedenin kuvvetlenmesi için, her gün, çeşitli işlerde yaptığımız tabiî hareketler esasına doğru gidildi. He- bert metodu ile düzenlenen bu hareketler, vücudu yürüme, sıçrama, tırmanma, koşma, yüzme, kürek çekme gibi, hayatla ilgili faaliyetlere hazırlamayı, vücudu bu yönden geliştirmeyi göz önünde tutuyor.