Hayat Pedi – Hayatpedi.com

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Yaşam
  4. »
  5. Bayılan Kişiye Acil Tedavi Yöntemi

Bayılan Kişiye Acil Tedavi Yöntemi

admin admin -
28 0

Niçin Bayılırız?

Bayılma, çoğunlukla, birtakım et­kiler altında, beyin damarlarının birdenbire büzülerek beyne yeteri kadar kan gitmemesinden ileri ge­lir. Bu duruma yol açan birçok se­bepler vardır. Birdenbire korkma, aşırı sevinme, üzülme gibi haller bunların başlıcalarıdır. Kimi insan­lar ufacık bir kan damlası görmeye dayanamazlar; bir yerleri kesilse, ya da başkasının böyle bir kazaya uğ­radığını görseler hemen bayılırlar.

Bunların dışında, herkesin bayıl­dığı durumlar da vardır: Başa, kar­na, yüze inen şiddetli bir vuruş, bir kazada vücudun ezilmesi, kemikle­rin kırılması, derin bir yara alıp kasların, kan damarlarının kopma­sı, ağır kan kaybı insanı bayıltır. Güneş çarpması, aç, susuz kalmak da bayılmanın sebepleri arasında­dır. Difteri, tifo gibi hastalıklarda, kalb, damar hastalıklarında da ba­yılma görülür.

Bayılan Nasıl Ayıltılır?

Bayılan bir kimse karşısında kor­kuya, şaşkınlığa düşmemeli, hemen yardımına koşmalıdır. Hastayı ayılt­mak için yapılacak ilk iş onu başı gövdesinden aşağı gelecek biçimde sırt üstü yatırmaktır. Bu arada, el­bisesinin, iç çamaşırının düğmeleri çözülür, boyunbağı, kemer, kuşak gibi şeyler gevşetilir. Sonra, hasta­ya limon, sirke, kolonya, eter, amon­yak gibi maddeler koklatılır, yüzü­ne su serpilir, sirkeli, ya da kolonya­lı sularla yüzü, göğsü, kolları, bacak­ları ovulur.

Hafif bayılmalarda, hasta bu ilk tedbirler üzerine kendine gelir. Bu basit çarelerle hasta ayılmazsa, he­men doktor çağırmalıdır. Doktor hastaya kalçadan kafein, kâfuru, ya da eter iğnesi yapar. Ayrıca, hasta­yı ayıltmak için suni teneffüs (yap­ma solunum) usulüne de baş vuru­labilir: Hastanın dili, düzenli olarak, bir çekilip bir bırakılır; kolları iki yana açılıp göğsüne bastırılır. Suni teneffüs için kullanılan özel balon­lar, daha başka aletler de vardır. sosyal medya haber

Bütün bu çarelerin de sonuç ver­mediği ağır bayılmalar da olabilir. Bu gibi durumlarda, kalbin, solunu­mun durması beş dakikayı geçme­mişse, ameliyata başvurarak, hasta­nın göğsü, karnı yarılır, doğrudan doğruya kalbe masaj yapılır. Bu şe­kilde birçok hastalar kurtarılmıştır.

Bayılmanın bayılan kimse için faydalı olduğu durumlar da vardır. Meselâ, bir kaza sırasında ağır ya­ralanan kimse çok kan kaybedecek­tir. Bu sırada, duyduğu şiddetli san­cı dolayısiyle bayılması onu çok kan kaybetmekten kurtarır, çünkü bayıl­ma sırasında kan daha çabuk pıhtı­laşır, kopuk damarlardan akması zorlaşır.

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir