Niçin Bayılırız?
Bayılma, çoğunlukla, birtakım etkiler altında, beyin damarlarının birdenbire büzülerek beyne yeteri kadar kan gitmemesinden ileri gelir. Bu duruma yol açan birçok sebepler vardır. Birdenbire korkma, aşırı sevinme, üzülme gibi haller bunların başlıcalarıdır. Kimi insanlar ufacık bir kan damlası görmeye dayanamazlar; bir yerleri kesilse, ya da başkasının böyle bir kazaya uğradığını görseler hemen bayılırlar.
Bunların dışında, herkesin bayıldığı durumlar da vardır: Başa, karna, yüze inen şiddetli bir vuruş, bir kazada vücudun ezilmesi, kemiklerin kırılması, derin bir yara alıp kasların, kan damarlarının kopması, ağır kan kaybı insanı bayıltır. Güneş çarpması, aç, susuz kalmak da bayılmanın sebepleri arasındadır. Difteri, tifo gibi hastalıklarda, kalb, damar hastalıklarında da bayılma görülür.
Bayılan Nasıl Ayıltılır?
Bayılan bir kimse karşısında korkuya, şaşkınlığa düşmemeli, hemen yardımına koşmalıdır. Hastayı ayıltmak için yapılacak ilk iş onu başı gövdesinden aşağı gelecek biçimde sırt üstü yatırmaktır. Bu arada, elbisesinin, iç çamaşırının düğmeleri çözülür, boyunbağı, kemer, kuşak gibi şeyler gevşetilir. Sonra, hastaya limon, sirke, kolonya, eter, amonyak gibi maddeler koklatılır, yüzüne su serpilir, sirkeli, ya da kolonyalı sularla yüzü, göğsü, kolları, bacakları ovulur.
Hafif bayılmalarda, hasta bu ilk tedbirler üzerine kendine gelir. Bu basit çarelerle hasta ayılmazsa, hemen doktor çağırmalıdır. Doktor hastaya kalçadan kafein, kâfuru, ya da eter iğnesi yapar. Ayrıca, hastayı ayıltmak için suni teneffüs (yapma solunum) usulüne de baş vurulabilir: Hastanın dili, düzenli olarak, bir çekilip bir bırakılır; kolları iki yana açılıp göğsüne bastırılır. Suni teneffüs için kullanılan özel balonlar, daha başka aletler de vardır. sosyal medya haber
Bütün bu çarelerin de sonuç vermediği ağır bayılmalar da olabilir. Bu gibi durumlarda, kalbin, solunumun durması beş dakikayı geçmemişse, ameliyata başvurarak, hastanın göğsü, karnı yarılır, doğrudan doğruya kalbe masaj yapılır. Bu şekilde birçok hastalar kurtarılmıştır.
Bayılmanın bayılan kimse için faydalı olduğu durumlar da vardır. Meselâ, bir kaza sırasında ağır yaralanan kimse çok kan kaybedecektir. Bu sırada, duyduğu şiddetli sancı dolayısiyle bayılması onu çok kan kaybetmekten kurtarır, çünkü bayılma sırasında kan daha çabuk pıhtılaşır, kopuk damarlardan akması zorlaşır.