Baş dönmesi, hemen hepimizin bir kere olsun hissettiğimiz bir duyumdur. Çeşitli sebeplere bağlı olan bu hal geçici olabildiği gibi bazen ciddi hastalıklara da işaret olabilir.
Hareket sisteminden, iç kulaktan, gözden beyinciğe gelen uyartılar dengede durmamızı sağlar. Bu saydığımız yerlerden her hangi birinde bir bozukluk olursa vücudun dengesi bozulabilir, baş dönmesi dediğimiz rahatsız edici his meydana gelir.
Baş dönmesinin hafif şekillerinde insan gündelik işlerine devam edebilir. Ağır durumlarda ise yataktan çıkamayacak hale gelir. Çok defa bu duyumla birlikte bulantı, kusma, solukluk, soğuk terleme de vardır.
Vücutta her hangi bir hastalık olmadan da bazı kimseler baş dönmesinden şikâyetçidir. Bu arada, hızla dönmek, sinirlenmek, sallanmak, ağır benzin, esans gibi kokular, pis görünüşlü şeyler, çok yüksekten aşağıya bakmak, sarsıntılı yolculuk gibi haller baş dönmesi yapar. Özellikle uçak, vapur, otomobil, otobüs gibi taşıtlarla yapılan yolculuklarda baş dönmesi, bulantı, kusma bir arada bulunur. Tutma (deniz tutması, otobüs tutması…) dediğimiz bu hal bazı kimselerde çok şiddetli oluksa da zamanla alışılabilir.
Baş dönmesi yukarıda saydığımız, sinirlerden ileri gelen sebeplere bağlı değilse iyice araştırılmalı, onu meydana getiren hastalık ortaya çıkarılmalıdır.
Baş dönmesi nöbetler şeklinde geliyorsa, çevrenizdeki şeyler hep aynı yönde dönüyorsa kulakta bir bozukluk olabileceği düşünülmelidir. İç kulakta labirent adı verilen kanalların hastalığında çok şiddetli baş dönmesi olur. Ayrıca, orta kulak iltihabı, dış kulak yolundaki tıkaçlar (kulak kiri denilen, salgılarla, tozlarla meydana gelen tıkaç), kulak damarlarındaki bozukluklar, denge siniri bozuklukları da bu duyumu doğurabilir.
Beyincik hastalıklarında, beyin frengisinde, beyin urlarında, sarada baş dönmesi önemli belirtilerdendir.
Bulantı, kusma, ışığa bakama- mak, yarım baş ağrısiyle birlikte gelen baş dönmesi migren denilen yarım baş ağrılarının bir belirtisidir (Bk. Ağrılar). İsterik, nevrastenik kimselerde görülen baş dönmeleri çok değişik şekiller gösterir. Kulak ve sinir sistemi sağlam olan bir kimsede baş dönmesi sebebini gözde aramalıdır. Görme kusurları, göz kasları bozuklukları, şaşılık çoğunlukla baş dönmesi yapar.
Bu saydıklarımızdan başka daha birçok sebeplerle baş dönmesi olabilir. Tansiyon yüksekliği, düşüklüğü, damar sertliği; kansızlıklar; sindirim sistemi hastalıkları (gastrit, kabızlık gibi); zehirlenmeler (alkol, tütün, afyon, karbonmonoksit; kinin, streptomisin gibi), besin zehirlenmeleri; üremi; şeker hastalığı; barsak solucanları; güneş çarpması; baş travmaları (çarpma, vurma, başa gelen darbeler) bunların baş- lıcalarıdır.
Tedavi. — Bir baş dönmesi karşısında, sinirlerden ileri gelen, geçici sebepler yoksa, önce kulak, göz, sinir sistemi gözden geçirilmelidir. Bu organlar sağlamsa tansiyon, kanda şeker ve üre, barsak solucanları, kanda alyuvarlar, hemoglobin muayeneleri yapılmalıdır. Tedavi bundan sonra, sebebe göre yapılır. Teşhis konuluncaya kadar şu tedbirleri almak uygun olur:
Hasta sakin bir yerde başı yüksek olarak yatırılır. Ağızdan atropin, lü- minal gibi ilâçlar faydalıdır. Deniz tutmasına karşı kullanılan drama- mine, xamamine, anii-maren gibi ilâçlar baş dönmesine de iyi gelir Bu saydığımız ilâçlar doktor müsaadesi olmadan kullanılmamalıdır. mız, sinirlerden ileri gelen sebeplere bağlı değilse iyice araştırılmalı, onu meydana getiren hastalık ortaya çıkarılmalıdır.
Baş dönmesi nöbetler şeklinde geliyorsa, çevrenizdeki şeyler hep aynı yönde dönüyorsa kulakta bir bozukluk olabileceği düşünülmelidir. İç kulakta labirent adı verilen kanalların hastalığında çok şiddetli baş dönmesi olur. Ayrıca, orta kulak iltihabı, dış kulak yolundaki tıkaçlar (kulak kiri denilen, salgılarla, tozlarla meydana gelen tıkaç), kulak damarlarındaki bozukluklar, denge siniri bozuklukları da bu duyumu doğurabilir.
Beyincik hastalıklarında, beyin frengisinde, beyin urlarında, sarada baş dönmesi önemli belirtilerdendir.
Bulantı, kusma, ışığa bakamamak, yarım baş ağrısıyla birlikte gelen baş dönmesi migren denilen yarım baş ağrılarının bir belirtisidir (Bk. Ağrılar). İsterik, nevrastenik kimselerde görülen baş dönmeleri çok değişik şekiller gösterir. Kulak ve sinir sistemi sağlam olan bir kimsede baş dönmesi sebebini gözde aramalıdır. Görme kusurları, göz kasları bozuklukları, şaşılık çoğunlukla baş dönmesi yapar.
Bu saydıklarımızdan başka daha birçok sebeplerle baş dönmesi olabilir. Tansiyon yüksekliği, düşüklüğü, damar sertliği; kansızlıklar; sindirim sistemi hastalıkları (gastrit, kabızlık gibi); zehirlenmeler (alkol, tütün, afyon, karbonmonoksit; kinin, streptomisin gibi), besin zehirlenmeleri; üremi; şeker hastalığı; barsak solucanları; güneş çarpması; baş travmaları (çarpma, vurma, başa gelen darbeler) bunların başlıcalarıdır.
Baş Dönmesinin Tedavisi
Bir baş dönmesi karşısında, sinirlerden ileri gelen, geçici sebepler yoksa, önce kulak, göz, sinir sistemi gözden geçirilmelidir. Bu organlar sağlamsa tansiyon, kanda şeker ve üre, barsak solucanları, kanda alyuvarlar, hemoglobin muayeneleri yapılmalıdır. Tedavi bundan sonra, sebebe göre yapılır. Teşhis konuluncaya kadar şu tedbirleri almak uygun olur:
Hasta sakin bir yerde başı yüksek olarak yatırılır. Ağızdan atropin, lüminal gibi ilâçlar faydalıdır. Deniz tutmasına karşı kullanılan dramamine, xamamine, annimaren gibi ilâçlar baş dönmesine de iyi gelir Bu saydığımız ilâçlar doktor müsaadesi olmadan kullanılmamalıdır.