Hızlı kilo vermenin zararlarını günümüzde birçok kişi üzerinde olumsuz olarak görebilmekteyiz. Dünya Sağlık Örgütünün önerilerine göre aylık kilo kaybı 4 kg. ortalamasında olmalıdır. Yaşı genç bireylerde, aktif spor yapan bireylerde ya da erkeklerde aylık kilo kaybı 6kg kadar ulaşması zararlı bir durum teşkil etmemektedir. Ancak bu ortalamalardan daha hızlı kilo vermeye çalışmak kesinlikle yağ dokusundan gerçekleşmeyeceği için ciddi anlamda zararlı ve sağlıksız bir durumdur.
Hızlı kilo kaybı süreci sırasında metabolizma yavaşlar ve su dokusu kaybı yaşandığı için vücut üzerinde birtakım sağlık sorunları oluşur. Çok kısa sürelerde hızlı verilen kilolar mutlaka vücuda daha fazla miktarda tekrardan geri dönmektedir. Ayrıca bunların dışında hızlı kilo vermenin zararları arasında, safra kesesi taşı, sindirim sistemi bozuklukları, dolaşım problemleri, tansiyon dengesizlikleri de şok diyetlerin sonuçlarıdır. Ve hızlı kilo vermenin zararları arasında en büyük riski taşıyan ise kalp krizine sebep olabileceği ihtimalinin yüksek oluşudur. Bu da ani ölümlerle sonuçlanabilmektedir.
Hızlı kilo vermenin vücudumuz açısından diğer zararları nelerdir? Kilo vermeye çalışanların bir an önce hızlı kilolarından kurtulmaya çalışmaları tamamıyla olumsuz etkilere neden olur. Bu kilolar insan vücuduna bir anda gelmedikleri gibi bir anda gitmeleri sağlık açısından doğru olmaz. Bu şekilde kilo vermeye çalışmak tüm vücud kompartımanlarının bozulmasına sebep olur. Örneğin alınan 15 kilo fazla kilonun 2 ayda alınmadığı gibi bu kilolardan 2 ayda kurtulmaya çalışmak doğru değildir. Yukarıda da belirttiğimiz gibi tıbben kişilerin haftada ortalama minimum yarım kilo maximum 1 kg bu da aylık ortalama minumum 2 kg, maximum 4 kg olarak önerilmektedir.
Hızlı kilo vermeye başlayan kişiler çok ciddi boyutlarda vücutlarına zarar verirler. Örneğin bu tür kilo kayıplarında yapılan en birinci hata tek yönlü beslenmelerdir. Vücuda ihtitacı olan ana besinler alınmadığı zaman vücut direnci hızla düşmektedir ve birçok rahatsızlıklar belirmeye başlamaktadır. En dramatik olan vücudun sıvı eloktrolit dengesinin bozulmasıdır.
Kaplte ritim bozuklukları ve yine yukarıda belirtildiği gibi ani kalp ölümleri ortaya çıkmaktadır. Şok durumlarına bağlı tansiyon düşmeleri görülür. Bunların yanı sıra hızlı kilo vermenin zararları arasında, saç dökülmesi, tırnak kırılması, benizde sarılık, bir takım halsizliklere bağlılık kansızlık durumları da ortaya çıkabilmektedir. Tüm bu ufak belirtilere rağmen diyet yapmaya ve hızlı kilo vermeye devam etmeniz az önce belirtilen daha ciddi rahatsızlıklara temel oluşturacaktır.
Hızlı kilo kaybının vücudumuz üzerindeki zararlarını engellemek için, doktor kontrolünde düzenli beslenerek ve egzersiz yaparak hedeflediğimiz kilolara zamanla ve sağlıklı bir şekilde ulaşmayı denemeliyiz.