Hayat Pedi – Hayatpedi.com

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Yaşam
  4. »
  5. Baş Ağrıları Nasıl Oluşur?

Baş Ağrıları Nasıl Oluşur?

admin admin -
40 0

Baş ağrısının birçok sebepleri var­dır. Nöbet nöbet şiddetlenip hafifleyebilir; ufak, ya da büyük bir alan­da kendini gösterebilir; batıcı, koparıcı, yırtıcı, ezici, ağırlık verici, çekiç vurur gibi tekrarlayıcı, nabız atışı gibi vuruşlu şekilleri vardır. En şiddetli baş ağrısı menenjitte olur. Frengililerin kafa arkalarında akşamları duydukları ağrılara karşı­lık, nevrastenililer daha çok sabah­ları alın bölgesinde ağrı çekerler. İsterililer ise nöbet sırasında ense­lerinde şiddetli ağrı duyarlar. Sindirim (hazım) bozukluğu olanların baş ağrıları yemeğe yakın saatlerde olur.

Urlardan ileri gelen baş ağrı­ları belli bir noktadadır, geceleri ar­tar. Atardamar gerilimi, kan basın­cının yüksekliği (tansiyon), göz ku­surları, göz hastalıkları da baş ağ­rısı yapar. Sinüzitler, yukarı solu­num yolları tıkanıklıkları, kulak il­tihapları, kabızlık, sara, damla (gut), tifo, sıtma gibi hastalıklarda da baş ağrısının yeri büyüktür. Kalp hastalıklarında da baş ağrısı olabi­lir. Baştaki sinirlerin rahatsızlıkla­rından, başı kaplayan, derinin altın­daki kasların kasılmasından da baş ağrısı olabilir. Dişlerin köklerinde, pek belli olmayan iltihaplar da baş ağrılarının sebepleri arasındadır.

headache

Baş Ağrısı Nasıl Geçer Tedavisi:

Baş ağrılarının tedavisi ağrı neden ileri geliyorsa ona göre yapılır; sebep bulununcaya kadar da, acıyı dindirmek için, ağrı kesi­ci ilâçlar kullanılır. Yalnız, ilerle­miş beyin urları bir yana, baş ağrısında morfin, dolantin gibi uyuşturucu ilâçların kullanılması kesin ola­rak yasaktır. Ağrı kesici olarak kullanılan antipirin, fenasetin, lüminal, aspirin, piramidon dışında, son yıl­larda kullanılmaya başlayan phenyllutane sınıfı ilâçlarla corticoste- roideler, bazen mide kanamaları ya­pabildikleri için, ihtiyatlı davran­malı, mutlaka hekim kontrolü altın­da verilmelidir.

Birçok baş ağrılarında fizik teda­viye başvurmak gerekir. Bu arada, Özellikle morötesi (ultraviyole), kı­zılötesi (enfraruj), diyadinamik, ra­dar ışınlarından fayda görülebilir. Ayrıca, radyoetken (radyoaktif) banyolara, röntgen ışıklara da lü­zum görüldüğü olur.

Başınız ağrıyınca birden telaşlanmayabilirsiniz; çünkü baş ağrısı çok görülen bir rahatsızlıktır. Yalnız, baş ağrısıyla birlikte ateşiniz de var­sa, mikroplu bir hastalıktan şüphe ederek, doktora baktırmanız gere­kir. Bunun dışında, devamlı bir baş ağrısı çekiyorsanız, gene doktora git­meyi ihmal etmemelisiniz. Vaktinde teşhis edilen bir hastalık yarı yarı­ya tedavi edilmiş demektir.

Hangi tip baş ağrıları tehlikelidir? Baş ağrıları nasıl oluşuyor görelim.

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir