Baş ağrısının birçok sebepleri vardır. Nöbet nöbet şiddetlenip hafifleyebilir; ufak, ya da büyük bir alanda kendini gösterebilir; batıcı, koparıcı, yırtıcı, ezici, ağırlık verici, çekiç vurur gibi tekrarlayıcı, nabız atışı gibi vuruşlu şekilleri vardır. En şiddetli baş ağrısı menenjitte olur. Frengililerin kafa arkalarında akşamları duydukları ağrılara karşılık, nevrastenililer daha çok sabahları alın bölgesinde ağrı çekerler. İsterililer ise nöbet sırasında enselerinde şiddetli ağrı duyarlar. Sindirim (hazım) bozukluğu olanların baş ağrıları yemeğe yakın saatlerde olur.
Urlardan ileri gelen baş ağrıları belli bir noktadadır, geceleri artar. Atardamar gerilimi, kan basıncının yüksekliği (tansiyon), göz kusurları, göz hastalıkları da baş ağrısı yapar. Sinüzitler, yukarı solunum yolları tıkanıklıkları, kulak iltihapları, kabızlık, sara, damla (gut), tifo, sıtma gibi hastalıklarda da baş ağrısının yeri büyüktür. Kalp hastalıklarında da baş ağrısı olabilir. Baştaki sinirlerin rahatsızlıklarından, başı kaplayan, derinin altındaki kasların kasılmasından da baş ağrısı olabilir. Dişlerin köklerinde, pek belli olmayan iltihaplar da baş ağrılarının sebepleri arasındadır.
Baş Ağrısı Nasıl Geçer Tedavisi:
Baş ağrılarının tedavisi ağrı neden ileri geliyorsa ona göre yapılır; sebep bulununcaya kadar da, acıyı dindirmek için, ağrı kesici ilâçlar kullanılır. Yalnız, ilerlemiş beyin urları bir yana, baş ağrısında morfin, dolantin gibi uyuşturucu ilâçların kullanılması kesin olarak yasaktır. Ağrı kesici olarak kullanılan antipirin, fenasetin, lüminal, aspirin, piramidon dışında, son yıllarda kullanılmaya başlayan phenyllutane sınıfı ilâçlarla corticoste- roideler, bazen mide kanamaları yapabildikleri için, ihtiyatlı davranmalı, mutlaka hekim kontrolü altında verilmelidir.
Birçok baş ağrılarında fizik tedaviye başvurmak gerekir. Bu arada, Özellikle morötesi (ultraviyole), kızılötesi (enfraruj), diyadinamik, radar ışınlarından fayda görülebilir. Ayrıca, radyoetken (radyoaktif) banyolara, röntgen ışıklara da lüzum görüldüğü olur.
Başınız ağrıyınca birden telaşlanmayabilirsiniz; çünkü baş ağrısı çok görülen bir rahatsızlıktır. Yalnız, baş ağrısıyla birlikte ateşiniz de varsa, mikroplu bir hastalıktan şüphe ederek, doktora baktırmanız gerekir. Bunun dışında, devamlı bir baş ağrısı çekiyorsanız, gene doktora gitmeyi ihmal etmemelisiniz. Vaktinde teşhis edilen bir hastalık yarı yarıya tedavi edilmiş demektir.
Hangi tip baş ağrıları tehlikelidir? Baş ağrıları nasıl oluşuyor görelim.