BAĞIRSAK DÜŞÜKLÜĞÜ
Mide, dalak, böbrek gibi çeşitli karın organları arasında kalın bağırsaklarda da sarkma olabilir. Bu hal daha çok zayıf, uzun boylu kimselerde karın çeperinin gevşekliğinden, organlar arasındaki yağ dokusunun yetersizliğinden ileri gelir.
Bağırsak düşüklüğü başlıca şu belirtileri gösterir: Halsizlik, baş ağrısı, bel ağrısı, sindirim bozuklukları, kabızlık, iştahsızlık, uykusuzluk.
Bağırsak Düşüklüğü Tedavisi: Düşüklüğü önlemek için hastanın şişmanlaması, yağlanması gerekir. Bunun için, bol kalorili besinler yemelidir. Sabahları karın masajı faydalıdır. Yüzme de iyi gelir. Bu iş için özel olarak yapılmış korselerin de kullanılması tavsiye edilebilir. Bazen düşen organları yerine koymak için cerrahi müdahale gerekir.
BAĞIRSAK TIKANMASI
Bir kimsede birden kuvvetli karın ağrısı, bulantı ve kusmayla birlikte dışkı ve gaz çıkması durursa akla bağırsak tıkanması gelmelidir.
Bağırsak tıkanmaları, bağırsağın sıkışması, bağırsak dönmesi, bağırsağın iç içe geçmesi, bağırsak boğulması, ya da felç şeklinde meydana gelir.
Bağırsak tıkanmasının başlıca sebepleri şunlardır: Bağırsağı tıkayan yabancı cisimler, safra taşları, solucanlar, sertleşmiş dışkı, urlar, fıtıklar. Ayrıca karın ameliyatlarından sonra, peritonitlerde, karın üzerine gelen darbeler sonucu (karın travmaları), sinir sistemi hastalıklarında da bazen felç sonucu, bağırsak hareket etmez, dolayısıyla içindeki maddeler de ilerleyemez, bağırsak tıkanmış olur.
Bağırsak Tıkanmasının Tedavisi: Bağırsak tıkanmasında en kısa zamanda cerrahi müdahale gerekir. Ameliyata kadar şok haliyle savaşılır, tedavi edilir.