Hayat Pedi – Hayatpedi.com

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Gündem
  4. »
  5. AĞAÇ, AĞAÇ NASIL YETİŞTİRİLİR, EKERKEN NELERE DİKKAT EDİLİR

AĞAÇ, AĞAÇ NASIL YETİŞTİRİLİR, EKERKEN NELERE DİKKAT EDİLİR

admin admin -
67 0

Bahçemizin süsü, Evimizin eşyası, Yurdumuzun serveti: AĞAÇLAR

Ağaç kadar insana faydası dokunan başka bir bitki, maden, hatta canlı yaratık yok­tur diyebiliriz.

İnsanların günlük yaşayışlarında ağaçtan sağladıktan faydaları anla­mak için, o kadar uzağa gitmeden, şöyle bir odanızdaki eşyalara göz atmanız yeter. Bu eşyaların ortalama dörtte üçü ağaçtan yapılmıştır.

3413Ağaçların bize sağladığı faydalar bu kadar da değildir. Meyveleri ağaçtan elde ederiz. Isınmak için yaktığımız odun, ağaçlardan kesilir, mangal kömürü ağaçlardan yapılır, taşkömürü yeraltında ağaçlardan meydana gelmiştir. Bahçelerimizi, sokaklarımızı süslemek, gölge vermek için gene ağaçlardan faydalanı­rız. Ağaçlar bize zamk, reçine, tanen terementi gibi günlük hayatımızda kullandığımız faydalı ürünle­ri de verir. Yazı yazdığımız kâğıtlar, okuduğumuz kitabın, gazeteni kâğıdı da ağaçtan elde edilir.

 

Ağaç, genel olarak, İki türlü ye­tişir:

1) Orman halinde

2) Bahçelerde

Mobilya, yapı işlerine yarayacak kerestelerin kesildiği büyük, yaşlı ağaçlı ormanlara baltalıkdenir. Kereste için kesildikten sonra yeniden büyüyen,yalnız kömür yapmak, odun elde etmek için kesilen ağaç­lara korulukadı verilir.

Bahçe ağaçları daha çok ya meyvesinden faydalanmak, ya da süs için yetiştirilir. Büyük orman ağaç­ları bahçelerimizde fazla yer kapladığından, güneş ışığını tuttuğun­dan, çiçeklerin ve meyve ağaçlarının yetişmesine engel olur. Bunun için, bu gibi büyük ağaçlar bahçele­re dikilmez.

Ağaç Nasıl Yetiştirilir

Ağaçların hepsi kendi tohumlarıy­la Ürerse de, ağaçlar, daha çok, ken­di parçalarından olan çelikile dal­dırmaile çoğaltılır. Tohumdan ye­tiştirme ancak fidanlıklarda başvu­rulan usuldür. Tohumdan yetiştiri­len fidanlar, 3-5 yaşına gelince, or­manlara, ağaçlık kurulacak yerlere sonbaharda dikilir. Kışın yaprakla­rını döken ağaçlar kökleri toprak­sız, çam cinsinden olanların kökle­ri ise toprağı ile çıkarılır. Böyle ya­pılmazsa, dikilecek ağaçlar tutmaz.

IMG_3282

Toprağı ile çıkarılan ağaçların köklerinin dökülmemesi için çuvalla sarmak gerekir. Fidanlar dikilirken, köklerin, açılan çukura serbestçe yer­leşebilmesi şarttır. Dikilen fidanlar sulanır, sallanmaması için yanına bir sopa dikilir, bağlanır. Bundan sonra dalları budanarak ağaca iste­nen biçimler verilebilir. Bahçeleri­mizde yetiştireceğimiz ağaçları, özel­likle evin durumuna, sebze, çiçek­lerinin yerine göre dikmek gerekir. Fi­danlara yazın haftada bir defa bolca su verilir.

Küçük çapta ağaç üretmek İçin, ağaçların diplerinden süren piçler, fışkınlar kullanılır, dallarından çelik alınarak daldırmayapılır, ayrıca, aşı ile de ağaç üretilir.

             Ağaç dikerken nelere dikkat etmeliyiz

  • Evimizin yanına ağaç dikmeden önce ağacın cinsine,  çabuk büyüyüp büyümeyeceğine, evi kapatıp kapatmayacağına dikkat etmek gerekir.
  • Başlangıçta küçük bir fidan gibi yeşeren bazı ağaçların beş, on yıl  gibi kısa zamanda hızla gelişip evin önünü örtebileceğini unutulmamalıdır.
  • Yollara, duvar diplerine dikilen ağaçlar büyüdükleri zaman kökleri ile yolu ve duvarları çatlatabilirler. Ağaç dikmeden önce bütün bunları göz önünde bulundurmak gerekir.

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir