Normalde insanlarda görülmemesi gereken domuz gribi virüsü aslında domuzlarda görülen influenza adlı bir virüsten kaynaklanıyor. Bu virüs mutasyon geçirerek H1N1 alt tipinden karakter değiştirerek insanlar üzerinde görülmesine neden oluyor. Ayrıca bu virüs solunum yolu ve herhangi bir temasla insan vücuduna bulaşabiliyor. Domuz gribi, normal gribin çok ileri aşaması şeklinde karşımıza çıkmaktadır. Bu virüs gerekli tedavi ve ilaçların yapılmaması durumunda bir aileyi dahi yok edebilecek tehlikededir.
Domuz gribi ilk kez nerede görüldü sorusunu merak eden bir çok araştırmacı internet kullanıcılarına şu şekilde ifade edelim 2009 yılının mart ayında ilk kez Meksika ve Amerika’da görülmüştür. Bu bölgede ilk kez görülmesinden sonra yeteri kadar önlem alınamadığından ötürü hava yollarıyla veya deniz yollarıyla gözden kaçırılan domuz gripli vatandaşlar aracılığıyla, Avrupa’ya ve oradan da Asya’ya ve diğer kıtalara bulaşığı tahmin ediliyor. Dünya sağlık örgütü yazılı açıklamasında o yıllarda geniş çaplı salgın hastalık diye nitelendirerek Pandemi düzeyi yüksek bir hastalık olarak duyurmuş ve dünyadaki diğer sağlık kuruluşlarını uyarmıştı.
Günümüzde de birçok yerleşim yerinde birçok vakaya rastlanmaktadır. Ülkemizde sırf bu salgın hastalık nedeniyle bazı hastanelerin birkaç servisi karantinaya alınmış, bazı yerlerde hastaneler dahi tamamıyla karantinaya alınıp salgın hastalığın il ve ülke geneline yayılmasının önüne geçilmiştir.
Normal gribin bulaşma yollarından pek farkı olmayan bu grip çeşidi mevsimsel gribin bulaşma yollarıyla insandan insana bulaşmaktadır.
Damlacık yoluyla bulaşma riski olan domuz gribine çok dikkat edilmelidir. Domuz gribi bir vatandaşın öksürdüğü bir yerde ağzından çıkan damlacıkların herhangi bir yüzeye geçmesi, ardından da domuz gribi olmayan bir vatandaşın o yüzeye temas etmesi ve ellerini yıkaması durumunda bulaşması çok açık bir örnektir.
Domuz gribine dikkat edilmesi gerekilen tek nokta temizliğe önem verilmelidir. Kalabalık alanlardan uzak durulmalıdır. Eğer işiniz gereği kalabalık ortamlarda bulunuyorsanız, temas etmemeye el sıkışmamaya özen göstermelisiniz. Yanınızda mutlaka ıslak mendil bulundurup, sürekli elinizi silip sabunla yıkayınız.
Domuz Gribinin Belirtileri Nelerdir?
Domuz gribinin belirtilerinden en ön planda olanı hastanın yüksek ateşinin olmasıdır. Yüksek ateşiniz varsa mutlaka aile hekiminize başvurunuz.
İkinci büyük domuz gribi belirtisi ise yüksek ateşe bağlı olarak baş ağrınızın olmasıdır. Başınızda beklenmedik ve şiddetli bir ağrı varsa ve ateşinizin olduğunu da hissediyorsanız mutlaka aile hekiminize görünmenizi tavsiye ederiz.
Bunun yanında diğer domuz gribi belirtileri ise şiddetli boğaz ağrısı, öksürük, burun akıntısı, vücut ağrıları, titreme ve halsizliktir.