Yazın tazesi, kışın kurusu yenen bir sebzedir. Sıcak ülkelerde, bu arada yurdumuzun Akdeniz kıyı illerinde iyi yetişir; ayrıca yurdun başka bölgelerinde de yetişmektedir. Yalnız, nemli yerleri sevmez.
Bizde başlıca üç çeşit bamya yetişir:
Amasya Bamyası (Çiçek Bamyası)
Küçüktür; daha çok, iplere dizilerek kurutulur, kuru bamya olarak satılır.
Balıkesir Bamyası
Balıkesir dolaylarında yetişir. Etli, şişkin, iri bir bamyadır; az çekirdeklidir.
Sultaniye Bamyası
Marmara ve Ege bölgelerinde yetişir. Uzun, gevrek bir cins bamyadır; tazesi yenildiği gibi konservesi de yapılır.
Bamya Nasıl Yetiştirilir?
Bamya soğuğa hiç gelmez. Onun için tohumu ancak, ilkbaharda, sıcaklık 16 dereceyi bulunca ekilir. Yurdumuzun Marmara, Ege, Akdeniz bölgeleri bamya yetiştirmeye çok elverişlidir.
Bamya su geçiren, kumlu toprakları sever. Çok gübre istemez. Bahçede yetiştiriliyorsa sulanmaya ihtiyaç gösterir. Bamya tohumları akşamdan suya konup ertesi sabah ıslak olarak dikilmelidir. Tohumlar toprakta 15-20 santim ara ile 2 santim derinliğinde açılan çukurlara üç, dört tane atılır, üzerine birer avuç çürüntülü toprak serpilir. 15 gün sonra filiz verir. Filizler 3-4 yaprak olunca çapa vurulur, biraz seyreltilir, su verilir. 15-20 santim olunca ikinci çapa vurulur. Üçüncü bir çapa vurulursa bamyalar daha iyi gelişir. Havanın kuraklığına göre, haftada bir iki defa su vermelidir.
En kuvvetli büyümüş bamyalar tohumluk olarak bırakılır, kuruyup çatlamaya başlamadan toplanır, içinden tohumları alınır.
Bamyanın esaslı bir hastalığı yoktur. Yalnız, killi topraklardaki bamyalarda, çok yağışlı havalarda, kök* çürüklüğü görülür. Bamya yapraklarında mildiyu, pas hastalıklarına da rastlanabilir. Buna karşı bordo bulamacı serpilmelidir.
Sağlık Bakımından Bamya
Bamyanın sindirimi kolaydır; onun için, hastalara her zaman verilebilir.
Ayrıca, bağırsaklara dolgunluk verdiği için, pekliği önler. Peklik çekenlerin tercih edecekleri bir yiyecektir. Bamyada, birçok sebzelerde olduğu gibi, potasyum, demir, kalsiyum, fosfor vardır; besleyici madde olan protit (albümin) ancak %1,5, yağ ise %0,50 kadardır. Bu bakımdan, iyi bir perhiz yemeğidir. 100 gr. bamya 34 kalori verir.
Bamya Yemekleri
Bamyanın en çok sağyağlısı (etlisi) yapılır. Ayrıca, kuru bamya çorba gibi de pişirilebilir.
ETLİ BAMYA
Etli Bamya Malzemesi: 750 gr. bamya; 4 yemek kaşığı yağ; 2 soğan; 2 büyük domates; 250 gr. kuşbaşı doğranmış kuzu eti; 3 tane yeşil biber; 2 bardak su; biraz tuz, yarım limon suyu. Ayrıca 2 kahve fincanı sirke, 3 yemek kaşığı tuz.
Etli Bamyanın Pişirilişi
Bamyaların üstlerini külah gibi kesip ayıkladıktan sonra tepsiye koyun; üstlerine 3 yemek kaşığı tuzu serpin, sirkeyi de dökün. Hepsini bir kere karıştırıp yarım saat bırakın.
Tencereye yağı koyun; kızınca, çenterek doğradığınız soğanları da koyun. Soğanlar pembe bir renk alıncaya kadar kavurun. Eti koyun. Domatesin birini pişirin. Suyunu çektikten sonra sirkede yatırdığınız bamyaları, bol suda bir iki defa çalkalayıp, etlere katın. Üstüne küçük küçük doğranmış biberleri, kabukları soyulup doğranmış ikinci domatesi, tuzu, 3 bardak da sıcak su koyun.
Limon suyunu boşaltın, orta halli ateşte pişirin.
ETLİ KURU BAMYA
Etli Kuru Bamya Malzemesi: 150 gr. kuru bamya; 2 soğan; 250 gr. kuşbaşı doğranmış et; 1 havuç; 3 yemek kaşığı yağ; 6 bardak et suyu; 2 limon; biraz tuz.
Yıkadığınız bamyaları üstlerini örtecek kadar su ile birlikte tencereye koyun. 1 limonun suyunu sıkıp, onu da tencereye döktükten sonra orta ateşte 10 dakika kaynatarak bamyaları haşlayın. Ateşten indirin. Üstüne biraz soğuk su dökün ve su iyice soğuyuncaya kadar bamyaları içinde şişmeleri için bırakın. Ayrı bir tencerenin içine yağı, çentilircesine doğranmış soğanı koyun. Soğanları 1-2 dakika kavurun, eti bunun içine katın, et, suyunu bırakıp yeniden çekinceye kadar 15-20 dakika arada bir karıştırarak, kavurun. Sonra havuçları et suyunu, tuzu koyun. Ateşe bırakın. Etler pişip yumuşayınca, bamyaların suyunu süzün, bunu etlerin üzerine boşaltın. Üstlerine, gezdirerek, bir limonun suyunu da döktükten sonra 15-20 dakika daha pişirin. Üstünü kıyılmış maydanozla süsleyip “sofraya getirebilirsiniz.