Hayat Pedi – Hayatpedi.com

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Yaşam
  4. »
  5. Akvaryumda Beslenebilecek Balıklar

Akvaryumda Beslenebilecek Balıklar

admin admin -
10 0

Akvaryumlarda beslenecek süs balıklarının birçok çeşitleri var­dır. Bunların satış fiyatları, cinslerine göre değişir. Evde balık bes­lemeye merak ettinizse bir akvaryum almak, içine süs balıkları koymak pek güç bir şey değildir. Ancak, bunların bakımı oldukça bü­yük dikkat ister. Küçük bir ihmal hayvanların ölüp gitmesine yol açar.

Süs balıklarının beslenmesi, akvaryum suyunun durumu hakkında Akvaryum maddemizde gerekli bilgiyi bulacaksınız. Biz, burada, daha çok, süs balıkları üstünde duracağız.

Konuya başlarken, önce size balık hastalıklarının korkulacak ka­dar çok olmadığını söyleyebiliriz. Hele iyi havalandırılan, sıcaklığı uygun bir akvaryumda usulüne göre beslenen balıklar arasında he­men hemen hiçbir hastalık görülmez diyebiliriz. Bakımınız tam ye­rinde olduğu halde, balıklarınızdan biri iştahını kaybeder, bir kenar­da durmaya başlarsa onu dikkatle göz önünde bulundurmalısınız. Ba­lığın bu hali uzarsa derisindeki renk değişikliklerinden hastalığının cinsi anlaşılır. Ama, siz, iş bu dereceye gelmeden, hayvanı ayırıp ya tuzlu, ya da permanganattı su banyoları yaptırmalısınız. (Bu suyu hazırlamak için, 1 litre suya 1 santigram permanganat konur.) Balı­ğın hastalığı pek ağır değilse çabucak iyileşir.

Süs balıklarında sık rastlanan çok tehlikeli, öldürücü hastalıklar­dan biri mantar hastalığıdır. Bu hastalığa bir çeşit mantar yol açar. Hayvanda üremeye başlayan bu mantarın kökleri balığın etine gömü­lerek onu kısa zamanda öldürür. Bu hastalık ancak bir iç hastalığı geçiren, ya da vücudu çizilip berelenen balıklarda görülür. Kısa za­manda vücudu beyaz mantar tabakasıyla kaplanır. Hastalık başladığı zaman balık kumlara sürtünerek mantardan kurtulmaya çalışır. Bazen kurtulur da… Kurtulamazsa akvaryum normal sıcaklığından 2-3 derece daha sıcak suda kısa permanganat banyoları yaptırmalıdır.

Akvaryum suyunun sıcaklığı birdenbire düşerse, ya da balıklara çok yiyecek verilirse gene hastalığa yol açılmış olur. Bu gibi hallerde ba­lığın titrediği, iyi yüzemediği, sağa sola yalpaladığı görülür. Akvar­yumunuzda beslediğiniz balıklarda bu belirtileri görür görmez yapa­cağınız ilk iş onları pehrize çekmek, akvaryum suyunun sıcaklığını biraz artırmaktır. Bu arada, suyu iyice havalandırmayı da ihmal et­memelisiniz.

ruyada-akvaryumda-balik-gormek

Günün birinde balıklarınızın köpükler püskürterek suyun yüzüne doğru çıktıklarını görürseniz, akvaryum suyundaki oksijenin azaldı­ğını anlamalısınız. Hiç vakit geçirmeden suyun bir kısmını boşaltıp, aynı sıcaklıkta taze su doldurarak balıklarınızı oksijenli suya kavuşturmalısınız.

Zaman zaman balıkların besininde değişiklikler yapılması da has­talıkları önlemek bakımından faydalıdır. Bir de, elden geldiği kadar, akvaryumun bulunduğu yerde sigara içmemeye çalışın. Keskin yağ­lıboya kokuları da balıklarınız için zararlı olabilir.

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir