Hayat Pedi – Hayatpedi.com

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Yaşam
  4. »
  5. Ayakkabı Bakımı Nasıl Yapılır?

Ayakkabı Bakımı Nasıl Yapılır?

admin admin -
7 0

Bir ayakkabının dayanması iyi de­riden yapılmış olması gibi iyi bakıl­masına da bağlıdır. Hor kullanılan, bakımsız bırakılan bir ayakkabı, ne kadar sağlam olursa olsun ömrünün en aşağı yarısını kaybeder. 

Ayakkabı Bakımı

Ayakkabı bakımının başında temiz tutulması gelir; çünkü çamurlanan, ıslanan ayakkabının derisi bu mad­delerin içindeki asitlerle bozulur, çatlar. Onun için, ayakkabılar ça- murlamnca yıkanıp temizlenmeli, hatta sabunla yıkanmalıdır.

Boyanın da bir ayakkabının öm­rünü uzatmakta büyük payı vardır. Yalnız, kullanılacak boya iyi cins ol­malıdır. Rengi atmamış, bozulma­mış ayakkabılar boya yerine yalnız badem, yağı ile cilâ sürülerek fırça­lanıp parlatılabilir.

Beyaz keten ayakkabılar sabunla yıkanır, fırçalandıktan sonra su ile temizlenir. Sulu bir tebeşir boyası ile boyanır, kurutulur, sonra hafifçe fırçalanır.

Rugan ayakkabılar çatlamamaları için ılık bir yerde tutulmalıdır. Bun­ları parlatmak, temiz tutmak için badem yağı kullanılır. Rugan ayak­kabıları ara sıra su buharına tutmak, soğan sürerek parlatmak da derinin korunması bakımından faydalıdır.

Beyaz deri ayakkabılar benzinle si­linir, hafif yağlı bir boya ile boyanıp cilâlanır.

Süet ayakkabılar lâstik kıllı bir fır­ça ile temizlendikten sonra, boyanır. Leke varsa çok az benzinle silinir.

Bütün ayakkabılar nemi az olsun tozsuz yerlerde saklanmalıdır. Ayak­kabı kutuları, dolapları, sobadan, kaloriferden uzakta olmalı, sık sık havalandırılmalıdır.

Ayakkabıları saklarken, hatta ak­şamları çıkardıktan sonra, kalıplara koymalı, hiç olmazsa burunlarına bez, kâğıt tıkmalıdır.

ayakkabı bakımı

Ter de ayakkabıyı içeriden etkile­yip bozar. Onun için, bir ayakkabı­nın ara sıra dinlendirilmesi iyi olur. İmkânı varsa aynı tip iki ayakkabı­dan her birini gün aşırı giymeli, iki­sini de birer gün dinlendirmelidir.

Çok sıkı ayakkabı sağlığa zararlı olduğu gibi, kendisi de biçimini ça­buk kaybeder, çünkü dar ayakkabı ayağı sıktığından ayağın hareketleri de onu zorlar, orasından, burasından gererek biçimini bozar. Çok bol ayak­kabı da çabuk yayılır, biçimsizleşir.

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir