Hayat Pedi – Hayatpedi.com

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Yaşam
  4. »
  5. Aşure Nedir? Nasıl Yapılır? Niçin Yaparız?

Aşure Nedir? Nasıl Yapılır? Niçin Yaparız?

admin admin -
39 0

Türk mutfağının en ünlü hafif tat­lılarından biridir. Türlü çeşit yiye­cekle yapılması aşurenin başlıca özelliğidir. Bununla ilgili olarak şöy­le bir efsane anlatılır:

Nuh’un gemisi Ağrı Dağı’nın tepe­sine oturunca, içindekiler bayram edip bir tatlı pişirmek istemişler. Fa­kat geminin ambarında hiçbir yiye­cekten bütün gemidekilere yetecek kadar çıkmamış. Bakla, buğday, pi­rinç, fasulye, nohut gibi türlü çeşit kuru yiyecekten ancak birer parça kalmış. Bunun üzerine, bunların hepsini bir araya karıp bir çeşit tat­lı aş yapmışlar.

aşure

Aşure Nasıl Yapılır? Aşure Malzemeleri Nelerdir?

İşte size bir aşure reçetesi:

Malzeme: 1,5 bardak dövülmüş aşurelik buğday; 1 kahve fincanı pi­rinç; 29-30 bardak su; 3 bardak süt; 3 bardak toz şeker; 50’şer gr. kuru fasulye, bakla, nohut; 100 gr. iç ce­viz; 100 gr. çekirdeksiz kuru üzüm; 100 gr. incir; 100 gr. kuru kayısı; 100 gr. haşlanarak ince kabukları soyul­muş iç badem; 50 gr. kuşüzümü. Aşurenin üstüne koymak için biraz iri kıyılmış bademle ceviz.

Aşurenin Pişirilişi Nasıl Olmalı?

 Tencereye buğdayla pirinci koyun. Üstlerini örtecek ka­dar su koyduktan sonra, 1 gece, kabarmaları için, tencerede bırakın. Ertesi gün bu suyu süzün. Tencereye 30 bardak temiz su koyun, orta harlı ateşte buğdaylar iyice pişip yumuşa­yıncaya kadar kaynatın.

Kaynama devam ederken bir yan­dan karıştırarak şekerle sütü ilâve edin. Şeker tamamen eridikten son­ra, kendi kendine 1-2 taşım daha kaynayarak biraz koyulaşıncaya kadar bırakın. Koyulaşma kıvama gelince, buna bir gece suda bıraktıktan son­ra yumuşayıncaya kadar haşlamış olduğunuz fasulyeyi, nohutu, bakla­yı, ince kabukları soyulmuş bademi, kuru üzümle kuş üzümünü de katın. İncirle kayısıları da küçük parçalara bölüp içine koyun. 3-4 taşım daha kaynatıp ateşten indirin. Parçalara bölünmüş cevizleri içine atın. Bir kere karıştırıp derhal kâselere bo­şaltın. Üstünü iri kıyılmış badem, ce­viz ve kuş üzümü ile süsleyin.

Aşureye, ineceğine yakın, 1 kahve fincanı gülsuyu da katılabilir. Buğ­daylar pişerken, suyu azalacak olur­sa şekeri koymadan, bir miktar da­ha sıcak su ilâve edilmelidir. Aşure­nin suyunun duru olması istenirse, buğdayla pirinç piştikten sonra bun­ları iri delikli bir süzgeçten, eze eze geçirmeli, elde edilen bu suya öteki malzemeyi ilâve ederek pişirmelidir.

Not: Aşure her yaşta insan için besleyici ve faydalı bir tatlıdır. Hafif olduğu için mideyi de bozmaz.

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir