Türk mutfağının en ünlü hafif tatlılarından biridir. Türlü çeşit yiyecekle yapılması aşurenin başlıca özelliğidir. Bununla ilgili olarak şöyle bir efsane anlatılır:
Nuh’un gemisi Ağrı Dağı’nın tepesine oturunca, içindekiler bayram edip bir tatlı pişirmek istemişler. Fakat geminin ambarında hiçbir yiyecekten bütün gemidekilere yetecek kadar çıkmamış. Bakla, buğday, pirinç, fasulye, nohut gibi türlü çeşit kuru yiyecekten ancak birer parça kalmış. Bunun üzerine, bunların hepsini bir araya karıp bir çeşit tatlı aş yapmışlar.
Aşure Nasıl Yapılır? Aşure Malzemeleri Nelerdir?
İşte size bir aşure reçetesi:
Malzeme: 1,5 bardak dövülmüş aşurelik buğday; 1 kahve fincanı pirinç; 29-30 bardak su; 3 bardak süt; 3 bardak toz şeker; 50’şer gr. kuru fasulye, bakla, nohut; 100 gr. iç ceviz; 100 gr. çekirdeksiz kuru üzüm; 100 gr. incir; 100 gr. kuru kayısı; 100 gr. haşlanarak ince kabukları soyulmuş iç badem; 50 gr. kuşüzümü. Aşurenin üstüne koymak için biraz iri kıyılmış bademle ceviz.
Aşurenin Pişirilişi Nasıl Olmalı?
Tencereye buğdayla pirinci koyun. Üstlerini örtecek kadar su koyduktan sonra, 1 gece, kabarmaları için, tencerede bırakın. Ertesi gün bu suyu süzün. Tencereye 30 bardak temiz su koyun, orta harlı ateşte buğdaylar iyice pişip yumuşayıncaya kadar kaynatın.
Kaynama devam ederken bir yandan karıştırarak şekerle sütü ilâve edin. Şeker tamamen eridikten sonra, kendi kendine 1-2 taşım daha kaynayarak biraz koyulaşıncaya kadar bırakın. Koyulaşma kıvama gelince, buna bir gece suda bıraktıktan sonra yumuşayıncaya kadar haşlamış olduğunuz fasulyeyi, nohutu, baklayı, ince kabukları soyulmuş bademi, kuru üzümle kuş üzümünü de katın. İncirle kayısıları da küçük parçalara bölüp içine koyun. 3-4 taşım daha kaynatıp ateşten indirin. Parçalara bölünmüş cevizleri içine atın. Bir kere karıştırıp derhal kâselere boşaltın. Üstünü iri kıyılmış badem, ceviz ve kuş üzümü ile süsleyin.
Aşureye, ineceğine yakın, 1 kahve fincanı gülsuyu da katılabilir. Buğdaylar pişerken, suyu azalacak olursa şekeri koymadan, bir miktar daha sıcak su ilâve edilmelidir. Aşurenin suyunun duru olması istenirse, buğdayla pirinç piştikten sonra bunları iri delikli bir süzgeçten, eze eze geçirmeli, elde edilen bu suya öteki malzemeyi ilâve ederek pişirmelidir.
Not: Aşure her yaşta insan için besleyici ve faydalı bir tatlıdır. Hafif olduğu için mideyi de bozmaz.