Site icon Hayat Pedi – Hayatpedi.com

BAKLA NEDİR? BAKLA İLE NASIL YEMEK YAPILIR? BAKLANIN FAYDALARI NELERDİR?

Sağlık Bakımından Bakla

Bakla sindirimi kolay, besleyici bir yiyecektir. Yeşil kapçıklarında selüloz vardır, bağırsakları yumuşak tutmaya yarar; taneleri ise azot, ni­şasta bakımından zengindir.

Eskiden hekimlikte baklanın ol­dukça önemli bir yeri vardı. Çiçek­leri toplanıp gölgede kurutulur, ka­palı kutularda saklanırdı. Bir tu­tam bakla çiçeği çay gibi haşlanıp içilirse idrarı söktürür, vücutta top­lanan zehirlerin dışarı atılmasına yardım eder. Böbreklerinde kum olan hastalara da bakla çiçeği suyu iyi gelir. Bugün bu gibi tedaviler için çeşitli ilâçlar bulunduğundan bak­lanın ilâç olarak kullanılmasına lü­zum kalmamıştır.

Hekimler bazı cins topraklarda ye­tişen baklaların birtakım kimseler­de, özellikle çocuklarda zehirlenme­lere yol açtığım yazmışlardır. Bu zehirlenmeye favizm denir. Pek na­dir görülen bu olay baklayı değerin­den düşürecek kadar önemli değil­dir.

 

Bakla Yemekleri

Baklanın zeytinyağlısı olduğu gi­bi katıyağlısı da yapılır. Ayrıca iç bakla haşlanıp ezilir, bakla ezmesi olarak da yenir.

 

Zeytinyağlı bakla nasıl yapılır? Malzemesi nelerdir?

Malzeme: 1,5 kilo taze bakla; 1 çay bardağı zeytinyağı; 2 demet taze soğan; 1 de­met dereotu; yarım demet nane; 2 tatlı kaşığı toz şeker 4 çay bardağı su; yarım limon suyu, yarım kahve fincanı un.

Tencereye baklaları örtecek kadar su koyup, içine 1 çorba kaşığı tuz atın, unla limon suyunu da katın. Baklaları, kılçıklarını ayıkladıkça, renklerinin kararmaması için, he­men bu suya atmalıdır. Ayıklama bi­tince bunların içinden büyüklerini seçin. Pişireceğiniz tencerenin içine, ortadan kenarlara doğru yan yana düzgün bir şekilde dizin. Tam orta­sına çok ince kıyılmış maydanozla naneyi koyun. Üstüne bir sıra daha bakla dizdikten sonra, doğranmış soğanları, suları süzülmüş baklala­rı da katın. Suyunu, zeytinyağını, şekerini koyun. Üstüne yağlı kâğıt örttükten sonra tencerenin kapağı­nı kapatın. Baklaları yumuşak bir hal alıncaya kadar önce kuvvetli, sonra hafif ateşte pişirin. Tencere­yi ateşten indirin. Soğuduktan son­ra kapağını açın. Altüst etmek sure­tiyle tabağa boşaltın. Ayrı bir kâse­de sarımsaklı veya sarımsaksız yo­ğurtla birlikte sofraya getirebilirsi­niz.

 

Zeytinyağlı İç Bakla  — Bu da ka­buklu taze bakla gibi pişer. Yalnız, tencerede, çentilerek doğranmış so­ğanlar pembeleşinceye kadar kav­rulduktan sonra baklalar limonlu unlu suyu ile birlikte bu tencereye konup pişirilir.

 

Etli Bakla nasıl yapılır? Malzemesi nelerdir?

Malzeme: 1,5 kilo ta­ze bakla; 250 gr. kuşbaşı doğranmış kuzu eti; 1 büyük baş soğan; 4 ye­mek kaşığı yağ; İ demet taze soğan; 1 demet dereotu; 2 bardak su; 1 tat­lı kaşığı toz şeker; yarım limon suyu. Biraz un ve tuz…

Yapılışı: Tencereye yağı koyun. Eriyince çentilerek doğranmış soğanları, eti katın. Arada bir karıştırarak, soğan­lar hafif sararıp ölünceye kadar, 25- 30 dakika pişirin. Tuzunu koyun. Sonra kılçıkları ayıklandıkça unlu, limonlu, tuzlu suya atılmış baklala­rın suyunu süzün. Tenceredeki etle­re bunları da katın. Doğranmış ye­şil soğanı, dereotunu, maydanozu, suyu, şekeri koyun. Üstüne kâğıt örttükten sonra tencerenin kapağı­nı kapatın. Yemek suyunu çekip baklalar yumuşayıncaya kadar kuv­vetli ateşte pişirin.

 

Kuru Bakla Ezmesi (Fava)

Mal­zeme: Yarım kilo kuru iç bakla; 2 büyük soğan; yarım çay bardağı zey­tinyağı; 8 bardak su; 2 tatlı kaşığı toz şeker; yarım demet dereotu; bi­raz tuz.

Yapılışı: Suyu, zeytinyağını, şekeri, tuzu, dörde böldüğünüz soğanları, iç ka­bukları ayıklanmış baklalar tencereye koyun. Baklalar iyice pişip yu­muşayıncaya kadar hafif ateşte kay­natın. Piştikten sonra bunları süz­geçten geçirin. Püre haline gelen baklaları yemden tencereye koyun. Kıyılmış dereotunu da katın. Bir ta­şım daha kaynatarak tabaklara bo­şaltın. İyice donduktan sonra üstüne biraz zeytinyağıyla limon dökün. De­reotunu sevmeyenler baklayı pişir­dikten sonra maydanozla süsleyebilirler.

Exit mobile version