Sağlık Bakımından Bakla
Bakla sindirimi kolay, besleyici bir yiyecektir. Yeşil kapçıklarında selüloz vardır, bağırsakları yumuşak tutmaya yarar; taneleri ise azot, nişasta bakımından zengindir.
Eskiden hekimlikte baklanın oldukça önemli bir yeri vardı. Çiçekleri toplanıp gölgede kurutulur, kapalı kutularda saklanırdı. Bir tutam bakla çiçeği çay gibi haşlanıp içilirse idrarı söktürür, vücutta toplanan zehirlerin dışarı atılmasına yardım eder. Böbreklerinde kum olan hastalara da bakla çiçeği suyu iyi gelir. Bugün bu gibi tedaviler için çeşitli ilâçlar bulunduğundan baklanın ilâç olarak kullanılmasına lüzum kalmamıştır.
Hekimler bazı cins topraklarda yetişen baklaların birtakım kimselerde, özellikle çocuklarda zehirlenmelere yol açtığım yazmışlardır. Bu zehirlenmeye favizm denir. Pek nadir görülen bu olay baklayı değerinden düşürecek kadar önemli değildir.
Bakla Yemekleri
Baklanın zeytinyağlısı olduğu gibi katıyağlısı da yapılır. Ayrıca iç bakla haşlanıp ezilir, bakla ezmesi olarak da yenir.
Zeytinyağlı bakla nasıl yapılır? Malzemesi nelerdir?
Malzeme: 1,5 kilo taze bakla; 1 çay bardağı zeytinyağı; 2 demet taze soğan; 1 demet dereotu; yarım demet nane; 2 tatlı kaşığı toz şeker 4 çay bardağı su; yarım limon suyu, yarım kahve fincanı un.
Tencereye baklaları örtecek kadar su koyup, içine 1 çorba kaşığı tuz atın, unla limon suyunu da katın. Baklaları, kılçıklarını ayıkladıkça, renklerinin kararmaması için, hemen bu suya atmalıdır. Ayıklama bitince bunların içinden büyüklerini seçin. Pişireceğiniz tencerenin içine, ortadan kenarlara doğru yan yana düzgün bir şekilde dizin. Tam ortasına çok ince kıyılmış maydanozla naneyi koyun. Üstüne bir sıra daha bakla dizdikten sonra, doğranmış soğanları, suları süzülmüş baklaları da katın. Suyunu, zeytinyağını, şekerini koyun. Üstüne yağlı kâğıt örttükten sonra tencerenin kapağını kapatın. Baklaları yumuşak bir hal alıncaya kadar önce kuvvetli, sonra hafif ateşte pişirin. Tencereyi ateşten indirin. Soğuduktan sonra kapağını açın. Altüst etmek suretiyle tabağa boşaltın. Ayrı bir kâsede sarımsaklı veya sarımsaksız yoğurtla birlikte sofraya getirebilirsiniz.
Zeytinyağlı İç Bakla — Bu da kabuklu taze bakla gibi pişer. Yalnız, tencerede, çentilerek doğranmış soğanlar pembeleşinceye kadar kavrulduktan sonra baklalar limonlu unlu suyu ile birlikte bu tencereye konup pişirilir.
Etli Bakla nasıl yapılır? Malzemesi nelerdir?
Malzeme: 1,5 kilo taze bakla; 250 gr. kuşbaşı doğranmış kuzu eti; 1 büyük baş soğan; 4 yemek kaşığı yağ; İ demet taze soğan; 1 demet dereotu; 2 bardak su; 1 tatlı kaşığı toz şeker; yarım limon suyu. Biraz un ve tuz…
Yapılışı: Tencereye yağı koyun. Eriyince çentilerek doğranmış soğanları, eti katın. Arada bir karıştırarak, soğanlar hafif sararıp ölünceye kadar, 25- 30 dakika pişirin. Tuzunu koyun. Sonra kılçıkları ayıklandıkça unlu, limonlu, tuzlu suya atılmış baklaların suyunu süzün. Tenceredeki etlere bunları da katın. Doğranmış yeşil soğanı, dereotunu, maydanozu, suyu, şekeri koyun. Üstüne kâğıt örttükten sonra tencerenin kapağını kapatın. Yemek suyunu çekip baklalar yumuşayıncaya kadar kuvvetli ateşte pişirin.
Kuru Bakla Ezmesi (Fava)
Malzeme: Yarım kilo kuru iç bakla; 2 büyük soğan; yarım çay bardağı zeytinyağı; 8 bardak su; 2 tatlı kaşığı toz şeker; yarım demet dereotu; biraz tuz.
Yapılışı: Suyu, zeytinyağını, şekeri, tuzu, dörde böldüğünüz soğanları, iç kabukları ayıklanmış baklalar tencereye koyun. Baklalar iyice pişip yumuşayıncaya kadar hafif ateşte kaynatın. Piştikten sonra bunları süzgeçten geçirin. Püre haline gelen baklaları yemden tencereye koyun. Kıyılmış dereotunu da katın. Bir taşım daha kaynatarak tabaklara boşaltın. İyice donduktan sonra üstüne biraz zeytinyağıyla limon dökün. Dereotunu sevmeyenler baklayı pişirdikten sonra maydanozla süsleyebilirler.