Hayat Pedi – Hayatpedi.com

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Yaşam
  4. »
  5. Astma (Astım, Yelpik) Hastalığın Belirtileri Nelerdir?

Astma (Astım, Yelpik) Hastalığın Belirtileri Nelerdir?

admin admin -
8 0

ASTMA (Astım, Yelpik) Hastalığın Belirtileri Nelerdir?

Alerjik bir hastalık olarak kabul edilir. Hasta soluk almakta güçlük çeker, boğulacak gibi olur. Hastalı­ğı meydana getiren sebepler olduk­ça değişiktir. Alerjik etki gösteren, böylece astmayı doğuran maddeler arasında polenler, tozlar, kuş tüyü, yün, bazı esanslar, ilaçlar sayılabilir.

Hastanın kendisinde bulunan bir hastalık, mesela bademcik iltihabı, bronşit, sinüzit, burun iltihapları, çü­rük dişler, apandisit, safra kesesi il­tihabı da astmaya yol açabilir.

Alerjinin sebebi bazen yiyecekler­dir. Dokunan yiyecekler kesilirse nö­betlerin durması sağlanır.

Astma nöbetleri çoğunlukla gece gelir. Hasta oturur durumdadır. Kol­larını öne uzatır, bir yere tutunmak ihtiyacındadır, güçlükle nefes alır. Nöbetin sonuna doğru az miktarda yapışkan bir balgam çıkar. Astım nöbetleri birkaç dakika, birkaç saat, hatta bazen günlerce de sürebüir. Şiddetli hallerde yüz morarır.

Astım Hastalığının Tedavisi

 Astma nöbetlerinin te­davisinde çeşitli ilâçlar kullanılır. (Adrenalin, efedrin, aminofilin gibi). Nöbet tedavisi dışında en önemli husus hastalığın asıl sebebini orta­dan kaldırmaya çalışmaktır. Önce vücuttan gelen bir sebep olup olmadığı araştırılır (bademcik iltihabı, sinü­zit vs. gibi). Bundan sonra dışarıdan alerjik etki gösteren sebebi bulmak gerekir. Tozlar, kokular, sigara, po­len, hayvan tüyleri, yünlü kumaş, kuş tüyü eşya, pudra gibi tuvalet malzemesi, iklim, yiyecekler gözden geçirilir.

Astma Nöbeti Nasıl Gelir?

Çiçek tozları akciğerlere girer, bünye bu­na karşı antikor çıkarır. Çiçek tozları antikorlarla temas edince histamin ortaya çıkar, bu da bronşçukları büzer.

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir