Hayat Pedi – Hayatpedi.com

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Yaşam
  4. »
  5. Armut Meyvesi Nasıl Yetiştirilir?

Armut Meyvesi Nasıl Yetiştirilir?

admin admin -
64 0

En sevilen, yurdumuzun hemen her yerinde yetişen, tatlı, sulu, lezzet­li bir meyvedir. Anayurdu Asya’dır, Anadolu’da çok eski çağlardan beri bulunurdu, Avrupa’ya da bizden geç­miştir.

Armudun türlü çeşitleri vardır. Yaz armudu, güz (sonbahar) armu­du, kış armudu olarak başlıca üçe ayrılır:

Yaz Armutları:

Akça, mustabey, yağ armudu yaz armutlarının başın­da gelir. Bunlardan başka, menendi, gözbebeği, göksulu, bey armudu, destebasan, kiraz armudu, yarman, çen­gel, hünkârbeğendi gibi yaz armudu cinsleri de vardır.

Güz Armutları

Dalkıran, ham- za armutları sonbaharda yetişen ar­mutların başlıcalarıdır.

Kış Armutları

Ankara armudu, bal armudu en başta gelen kış ar­mutlarıdır.

Armut, genel olarak armut biçimi denilen, sapma doğru daha ince, kar­nı, gövdesi daha kaim bir biçimde olursa da, Ankara armudu gibi, yum­ru biçiminde olanları da vardır.

Armut vitamin bakımından olduk­ça zengin bir meyvedir. En çok C vi­tamini bulunur; B,, B« vitaminleri de vardır.

Armut Ağacı Bakım İster

Armut ağacı, çoğunlukla, ahlat de­nilen yabani armut ağaçlarına iyi cinslerden aşı yapılarak üretilir. Ay­va üzerine aşılanan armutlar bodur kalır, bunlar saksılarda da yetiştiri­lir. Yalnız, toprağı çok iyi olmalıdır.

Armut nemli, kireçli, besili, derin toprak ister, çünkü kökü kazıkkök biçimindedir, çok derinlere gider.armut-agaci1

Armut ağacı iyi bakım ister. Çün­kü birçok asalaklar (parazitler) bu ağaca dadanır, ağacı hasta ederler. Yaprakların altında lekeler, benek­ler meydana gelmesi bu hastalıklar­dan başlıcasıdır. Bu lekeler, benek­ler meyvelere da geçer, armutlar da­ha olmadan yere dökülür. Hastalı­ğın önü alınmazsa, yavaş’ yavaş ağaç da ölür.

Buna karşı yapılacak ilk iş, benek­lenen yaprakları, meyveleri hemen toplayıp yakmaktır. Böylece, hasta­lığın bütün ağaca yayılması önlenir. Hastalığın daha başlamadan önünü almak için, baharda, ağaç yeni yeni tomurcuklanırken, yaprakların altı­na bordo bulamacı püskürtmelidir. Armuda dadanan asalaklardan bir cinsi de beyazlık hastalığına yol açar. Bu hastalık yapraklarda görülür. Yaprakların önce kenarları, sonra ortaları ağarır. Hastalığın ilerleme­mesi için, dökülen yapraklar yakıl- malı, ağaç bordo bulamacı ile ilaçlanmalıdır.

Armut ağacının uğradığı hastalık­lardan biri de pas hastalığı dır. Bu mantar hastalığı armutlara ardıç ağacından geçer. Armut ağaçlarının çevrelerinde ardıç varsa bunlar ke­silmeli, armutların hasta dalları ke­silip yakılmalıdır.

Armut baharda elmadan Önce çi­çek açar; onun için de, donma tehli­kesi daha çoktur. Oldukça sıcak ge­çen yazlarda daha iyi armut yetişir. Yaz ayları yağışsız geçerse ağacın hastalandığı da daha az görülür.

Armut tatlı, sulu, çok sevilen bir meyvedir. Çiğ olarak yendiği gibi; kompostosu, reçeli, marmelatı, hat­ta turşusu da yapılır.

armut_kompostosu

Armut Kompostosu (hoşavı) Nasıl Yapılır?

Malzeme: 1 kilo armut; 3,5 bardak su; 1 bardak toz şeker; 6 tane ka­ranfil.

Tencereye suyu koyun. Armutla­rın kabuklarını soyduktan sonra dörde bölüp, çekirdeklerini ayıkla­yın, armutları tenceredeki suyun içi­ne atın. Şekerle karanfilleri ilâve edin.

Orta harlı ateşte armutlar yumu­şayıncaya kadar pişirin. Komposto iyice soğuduktan sonra tabaklara boşaltın.

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir