Her annenin, doğum sonu ilk sorduğu şeylerden biri şudur: ‘’Çocuğum sağlam mı?’’ Çünkü herkes evlâdının sağlam, normal olmasını ister.
Doğuştan şekil bozuklukları nadir görülürse de gündelik hayatımızda bunların birçok örneklerine raslarız. Yalnız, birtakım irsî sebepler, bazen rahim içindeki bozukluklar, çocuğun oluşması sırasındaki çeşitli aksaklıklar şekil bozukluklarına yol açabilir.
Çocukta yapı bozukluklarına doğumların %1-2’sinde rastlanır. Bu arada, sakat çocukların bazıları ölü doğarlar. Bir kısmı ise yaşama kabili- yetindedir. Anormallikler ömür boyunca kalabileceği gibi birçoğu da ameliyatla düzeltilebilir.
Yapışık Kardeşler
Nadir olaylardandır. Bir yumurta hücresine, döllenme sırasında, birden çok sperma (meni hayvancığı)’ nın girmesiyle meydana gelen ikizlerde yapışıklıklar görülür. Mesela üst tarafları yapışık, alt tarafları ayrı; alt tarafları yapışık, üst tarafları ayrı; karınları yapışık, alt ve üst kısımları ayrı; sırtları yapışık, öteki kısımları serbest; kalçaları yapışık, üst ve alt kısımları serbes; göğüsleri yapışık, üst ve alt kısımları ayrı; kafaları yapışık, geri kalan kısımları serbest; bir yanları yapışık, kolları, bacakları ayrı ikizler olabilir.
Bacak Çarpıklıktan
Önemli anormalliklerden biridir. Çok çeşitli şekillerde olur; sebepleri de çok çeşitlidir. Doğuştan olabildiği gibi, sonradan da, çeşitli sebeplerle meydana gelebilir. Bu arada, bacak kırıklannın iyi tedavi edilmemesi, eklem iltihapları bacak çarpıklıklarına yol açar. Çocuk felci de bacak çarpıklığı sebeplerinin en önemlilerinden biridir.
Ayrıca raşitizm de bacak çarpıklığına yol açar. Bir kemik hastalığı olan raşitizm, bakımsız, cılız çocuklarda görülür. Raşitizm sadece bacak kemiklerinde değil, vücudun başka kemiklerinde de şekil bozukluklarına sebep olur (Bk. Raşitizm).
Bacak çarpıklığı bazen yalnız bir bacakta, bazen her iki bacakta birden görülür. Bazı çarpıklıklarda iki bacağın dizi birbirine yaklaşır, ayak tarafları uzaklaşır. Bacaklar bu görünüşleriyle X harfine benzediğinden, bu tip çarpıklıklar X biçimi bacak diye adlandırılır.
Bazı çarpıklıklarda ise diz kapakları, yukarıdakinin tersine, birbirinden uzaklaşır; böylece, bacaklar O harfi biçimini alırlar; bunlara da O biçimi bacak denir.
Bacak çarpıklıkları yürüme zorluğuna, denge bozukluklarına sebep olduğu için mutlaka tedavisi yoluna gidilmelidir. Çocuklarda kemikler büyümeye elverişli, nispeten yumuşak olduğu için, bacak çarpıklıklarının küçük yaşta tedavi edilmesi lâzımdır. Yaş ilerledikçe tedavi güçleşir. Bu çeşit anormalliklerin tedavisini, genel olarak, ortopedi ile uğraşan hekimler yapar. Tedavide özel aletler kullanılır, masaj yapılır, gerekirse hasta ameliyat edilir. Ayak eğriliklerini de çocuk cerrahisi hekimleri tedavi eder (Bk. Ayak).
Cinsel Organların Anormallikleri
Erkekte husyeler torbaların içine inmeyerek karında kalabilir. Kadınlarda da yumurtalıklar büyük dudaklar içinde bulunabilir. Kadınlarda ayrıca rahmin, vaginamn çift teşekkülü de olabilir.
Hermafrodizm (ikicinslilik): Seyrek görülmekle birlikte, çok önemlidir. Gerçek iki cinslilikte husyeler, yumurtalıklar aynı kimsede birlikte bulunur; bunlardan yalnız biri iş görür.
Hermafrodit bir kadında, yumurtalık varsa da, dış cinsel organlar erkeği andırır; erkekte ise husyeler vardır, ama dış cinsel organlar kadın görünüşündedir.
Bu saydıklarımızdan başka iç organlarda, kol ve bacaklarda, deride işitme, koku organlarında, gözde, sinir sisteminde, damarlarda, sindirim sisteminde daha birçok anormallikler görülebilmektedir.
Çeşitli Anormallikler
Gene doğuştan birtakım anormallikler vardır ki bunların başlıcalarını şöylece özetleyebiliriz:
Organların Yer Değiştirmesi
Buna Situs invertus denir. Kalbin sağda, karaciğerin solda, dalağın sağda oluşu bu gibi anormalliklerin başlıcalarıdır.
Mikrosefali: Kafatası kemiklerinin erken kemikleşmesinden başın normalden ufak kalmasıdır.
Makrosefali: Kafanın normalden büyük olmasıdır. Bu, kafatasındaki suyun basınciyle olabilir ki buna hidrosefali denir. Bazen da kafatası kemikleşmesindeki gecikmeden ileri gelir.
Tavşandudağı: Üst dudak yarıktır. Üst çene teşekkül ederken dokuların birleşmemesinden meydana gelir. Bu dudak bozukluğu ameliyatla düzeltilir.
Kurtağzı: Üst dudak yarığının damağa doğru uzamasıdır. Bu durumda ağız boşluğu burun boşluğu ile birleşmiştir.