Akciğerlerimiz kaburgalarımızın içinde birer torba gibi dururlar.Nefes aldığımızda bu torbalar içlerine alabildikleri kadar hava alarak şişerler.Göğsümüzü karnımızdan ayıran ve akciğerlerimizin altında bitişik ,büyük bir kas olan diyafram ,büzüşerek ciğerlerimizin genişlemesini sağlar,nefes almamıza yardımcı olur.
Süratli yemek yenildiğinde ,yutkunma neticesinde yemek ile birlikte bir miktarda hava alınır.Hıçkırık yemeğin yüzeyine yapışarak sindirim sistemine giren bu havayı atmak için sistemin gösterdiği bir tepkidir.Diyafram süratle büzüşerek çok ani ve hızlı nefes almamızı sağlar.Bu arada boğazımızın üst tarafında ,ses tellerimizin bulunduğu kısımda bir kapanma olur ve buradan geçen hava bir an bloke edilir.Buda hıçkırığın çıkmasına neden olur.
Midedeki bir olayla diyaframın ilişkisi ,bu iki organdaki sinirlerin birbirine çok yakın,hatta iç içe geçmiş olmasındandır.Bu nedenle en çok yemekten sonra hıçkırırız.
Peki hıçkırmamak için ne yapmalıyız,hıçkırığı önlemek için yemeği yavaş yiyin,küçük lokmalar halinde yiyin,yemek yerken çok konuşup gülmeyin.