Hayat Pedi – Hayatpedi.com

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Yaşam
  4. »
  5. Yanması Güç Bir Madde Amyant Nasıl Kullanılır?

Yanması Güç Bir Madde Amyant Nasıl Kullanılır?

admin admin -
14 0

Amyant yanması çok güç olan bir madde­dir. Günlük hayatta rastlanan sıcaklık derecelerinde yanmaz. Onun için, evlerde sıcaktan zarar görecek cisimle­ri korumak için kullanılır.

Amyant daha çok levha halinde sa­tılır. İstenen büyüklükte kesilen lev­halar sıcaklık kaynağı karşısına ko­nur, ısının yayılmasına engel olur.

En çok kullanılma alanı soba yanla­rıdır. Duvara, ya da tahta bir bölme­ye yakın soba kurmak zorunluluğu or­taya çıkarsa, bölmeye amyant levha asılır. Böylece, sobanın sıcaklığı böl­meye zarar vermez. Çünkü amyant hem çok güç yanar, hem de ısıyı çok az iletir.

Küçük amyant parçaları, üstüne kızgın ütüleri koymak için çok kul­lanışlıdırlar. Bazı yerlerde altına ısı veren elektrik ocakları, sobaları kul­lanılır. Bunların üstüne konuldukla­rı masayı yakmalarını önlemek için de amyant levha kullanılabilir.

Böylece, ısı geçirmeyen bu levha­lar sayesinde tahta duvarların, dö­şemelerin, tavanların kavrulması­nın, hatta yanmasının önüne geçil­miş olur.

Amyanttan başka alanlarda da faydalanılır. Amyant ipliklerinden özel olarak dokunmuş kumaşlardan yanmaz elbiseler, tiyatro dekorları, sıcağa karşı dayanması istenen da­ha başka birçok eşya yapılır. Her hangi bir yangın tehlikesinde kuma­şın birden alev almasına karşılık, bu özel kumaşlar hemen hiç yanmaz.

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir