Portakaldan çok daha iri, kabuğu sarı, tadı acımtırak bir meyvedir. Kızmemesi de denir. Turunçgillerdendir; turunç, portakal, limon, mandalina gibi bütün turunçgillerin yetiştiği yerlerde yetişir. Ağacı süs bitkisi olarak da üretilir, saksılarda yetiştirilir.
Altıntopun meyvesi gibi, yaprakları, çiçekleri de öteki turunçgillerden daha iridir. Suyu buruk, ekşi ise de, vitamini boldur, suyu sıkılarak şekerle karıştırılır, şerbeti yapılır.
Altıntop yetiştirilecek toprak orta derecede kumlu, kireçli, potaslı olmalı, suyu iyi süzmelidir. Tohumdan yetiştirilenlerin tadı acı olur, bunun için, turunca, limona aşılanarak üretilir. Altıntopa kalem aşısı yapıldığı gibi, göz aşısı da yapılabilir. Bir yerden başka yere aktarılacaksa, topraktan çıkarırken köklerinin zedelenmemesine dikkat etmelidir. Dikildikten sonra budamalı, bol su verilmelidir.
Bütün turunçgiller gibi, altıntop da bol hava, güneş ışığı ister. Toprağı da iyi gübrelenmiş olmalıdır. Saksı içinde yetiştirilen altıntoplar kışın içeri alınmalı, sıcakça bir yerde bulundurulmalıdır.
Altıntopun anayurdu Güney Amerika ülkeleridir. XIX. yüzyılda Portekizliler bu meyveyi oralardaki sömürgelerinden kendi ülkelerine getirmişler, böylece altıntop yavaş yavaş bütün Avrupa’ya yayılmıştır.
Bu meyve bizde eskiden pek bilinmezdi. Cumhuriyet devrinden sonra, meyveciliğimizin gelişmesi üzerine, yurdumuzda altıntop da yetiştiril– meye başlandı. Bugün bütün Akdeniz Bölgesi topraklarımızda, limon, portakal, mandalina, turunç gibi, turunçgiller familyasından olan meyvelerin yetiştirildiği yerlerde, özellikle Antalya, Mersin dolaylarında yetiştirilmekte, çok iyi cins meyveler elde edilmektedir.
Altıntop, son yıllarda, vitaminli içeceklerin faydası daha iyi anlaşılarak halkın portakal, mandalina sularına, bunlardan yapılmış şerbetlere daha çok rağbet göstermesinden sonra, bütün şehirlerimizde tanınmış, evlerimize bol bol girmeye başlamıştır. Yalnız, bu faydalı meyve, bizde onu yetiştirenler arasında öteden beri altıntop, ya da kızmemesi adıyla anıldığı halde, büyük şehirlerdeki bazı satıcılar, türkçesini bilmedikleri için,” bu meyveyi, suyunu, Amerikalılar’ın verdiği grapefruit (greyfurt) adıyla satmaya başlamışlardır. Dilimize zor gelen bu kelime yerine altıntop demek daha uygun olur.