Alerji tıbbın henüz kesin olarak çözemediği bir durumdur.
Yalnız şunu biliyoruz ki, kimi insanda aşırı bir duyarlık (hassasiyet) vardır. Bunların vücutları her hangi bir ilâca, seruma, besine, çiçek tozlarına, deri döküntülerine, havada bulunan çeşitli bitkisel, hayvansal taneciklere karşı normal olmayan bir tepki gösterir. İşte bu duruma alerji denir. Her ne kadar, genel olarak, alerjik belirtilere proteinler yol açarlarsa da; yağ, reçine, maden, alkaloit, benzol türevleri gibi maddelerin de alerjiye sebep oldukları görülmüştür.
Alerjik tepki bazen bir şok durumu meydana getirecek kadar şiddetli olarak, birdenbire ortaya çıkabileceği gibi, bazen da ancak bir geçici ürtiker, (kurdeşen), kaşınma şeklinde hafif olur.
Çeşitli hastalıklarda alerjinin ne derecede rol oynadığı henüz kesinlikle bilinmiyor. Alerjinin oluş mekanizması hakkındaki bilgilerimiz de açık, yeterli değildir.
Genel olarak, kabul edildiğine göre alerjik belirtilere yol açan ilâç, serum, besin gibi maddelerde antijen denilen birtakım cisimler vardır ki bunlar vücuttaki antikorlarla, birleşir. Böyle bir antijen-antikor birleşmesi de dokularda histamin denilen bir maddenin boşalmasına yol açar. Histamin maddesi kılcal damarları genişletir, damar çeperinin geçirgenliğini artırır, böylece alerjik olaylar ortaya çıkar.
Alerjik Hastalıklar
Alerjiden ileri gelen çeşitli hastalıklar vardır. Astma (yelpik) bunların başında gelir. Bunun dışında, başlıca alerjik hastalıklar şunlardır:
Saman Nezlesi
Çeşitli bitkilerin polen denilen tozlarından ileri gelir. Bu, mevsimlerle ilgili bir ot nezlesidir. İlkbaharda, yazın, sonbaharda değişik cinste polenler rüzgârla havaya dağılır. Bunlar alerjik yapıdaki kimselerin burunlarından içeri girince, bütün mevsim süren bir nezle hali ortaya çıkar. Hastalık mevsim sonunda birden kaybolur.
Böyle bir hastanın hangi cins polene karşı duyarlı olduğu bilinecek olursa ondan uzaklaştırmakla nezle hali ortadan kalkar. Bu bakımdan yapılabilecek bir şey de, tıpta kullanılan antijen testleridir. Alerjiye yol açan madde bu deneylerle anlaşılabilirse kolaylıkla tedaviye geçilebilir.
Hastalığın başladığı mevsimde başka bir yere gitmek çok defa olayı önler. Tamamiyle polensiz hava ancak okyanuslarda vardır. Yer değiştirmek mümkün değilse özel filtrelerle odanın havasını polensiz, tozsuz hale getirmek faydalıdır. Yalnız, bu iş ancak özel surette hazırlanmış hastanelerde yapılabilir.
Tedavi: Buruna antihisiaminikli damlalar damlatılır. Antihistaminik ilâçları ayrıca ağızdan almak da faydalıdır. Hastalık günlerini sakin, tabiattan uzak geçirmek gerekir.
Serum Hastalığı
Serum iğnelerinden sonra görülür. Meselâ eskiden at serumundan hazırlanmış tetanos serumu şırınga edilen bir kimseye sonradan gene at serumundan hazırlanmış aynı serum yapılacak olursa değişik şiddette alerjik tepkiler görülür. İlk şırıngadan sonra vücutta meydana gelen antikorlar bol miktarda olmuşsa, ikinci şırıngadan hemen sonra, hatta şırınga yapılırken şiddetli, ani şok hali görülür. Buna anafilaktik şok denir.
Daha önce serum iğnesi yapılmamış bir kimsede de ilk iğneden 6-12 gün sonra alerjik belirtiler görülebilir. Bu şekildeki serum hastalığı çoğunlukla kötü sonuçlar vermez. Görülen belirtiler şiddetli kaşıntı, ürtiker, ateş, daha ağır durumlarda elde, yüzde, boğazda, eklemlerde, ayaklarda şişmeler, lenf bezelerinde büyümelerdir. Adrenalin, antihistaminik ilâçlar, kalsiyum iğnelerinden sonra belirtiler kaybolur. Tedaviyi bir hekimin yapması şarttır.
Astma (yelpik), saman nezlesi, egzama (mayasıl), ürtiker (kurdeşen) gibi alerjik tepkileri olanlarda serum şırıngaları dikkatle yapılmalıdır.
Eskiden serum yapılmış olanlar ikinci defa serum gerekince bu durumu doktorlarına hatırlatmalıdırlar. Serumlar yapılmadan önce duyarlık olup olmadığı kontrol edilir, varsa serum özel usullerle yapılabilir.
Besin Alerjisi
Bazı kimselerde yumurta, balık, karides, midye, İstakoz gibi deniz hayvanları, çilek, çeşitli et, süt gibi besinler alerjik tepkilere yol açar. Bu belirtiler bazen kaşınma, ürtiker, ishal gibi hafif, bazen de anafilaktik şok halinde şiddetli olur.
Besin alerjisi olan bir kimse önce tamamiyle proteinsiz bir pehrize girerek, sonradan bu gibi maddeleri birer birer yemek listesine eklemek suretiyle kendisine dokunanı seçebilir.
Bu gibi maddeleri yemekle alerjik belirtiler önlenmiş olur. Dokunan maddeyi, azdan başlayarak her gün biraz artırarak vücuttaki duyarlığı gidermek mümkün olabilir. Böylece, bir besine alıştıktan sonra arada bir süre yenilmeyecek olursa bunlara karşı duyarlık yeniden başlayabilir.
İlâç Alerjisi
Birçok ilâçlar alerjik tepkiler doğurabilir. İlâçların, gereğinden çok alınınca, ya da çok uzun zaman kullanılınca vücutta birikerek gösterdikleri zehirli etkiler alerjiden sayılmaz. Belirli bir ilâca karşı duyarlığı olan kimseler ilâç alınır alınmaz alerjik tepkiler gösterir. İlâç alerjisi tedavinin başlangıcında görülebildiği gibi tedaviye devam edilirken, ya da ilâçlar ikinci defa kullanılırken de görülebilir.
İlâç alerjisinin belirtileri şunlardır: Kaşınma, ürtiker, şişlikler, değişik görünüşte deri döküntüleri, ateş, nezle hali, ağır durumlarda şok.
Alerji yapan ilâçların başlıcaları, penisinin, sülfamitler, civa, gümüş, altın, arsenik, bizmut, kinin, uyku ilâçları, afyon,, salisilat, piramidon, iyot, brom, atropin, insülin, karaciğer hulâsalarıdır.
Hafif alerjik gösterilerde tedaviye devam edilmesi gerekliyse ilâç kesilmeyebilir. Tepkiler önemliyse ilâcın derhal kesilmesi gerekir. Hekim kontrolü altında önceden antihistaminik vererek, çeşitli tedbirler alarak bazı ilâçlar verilebilir.
Eritema Nodozum
Verem basili, bazı streptokoklar, frengi, romatizma gibi hastalıklar, sülfamit, iyot, brom gibi birtakım ilâçlar çoğunlukla bacaklarda, nadiren de kollarda sert, kırmızı morumtırak şişliklere yol açar. Bu duruma eritema nodozum denir. Şişlikler birkaç haftada kendiliğinden iyileşir. Yurdumuzda eritema nodozum çoğunlukla veremden dolayı görüldüğünden önemle dikkate alınmalıdır. Bir süre verem tedavisi yapılmalıdır.
Eritema nodozum döküntülerinin yaptığı ağrıya aspirin iyi gelir. Sebep streptokoklar ise penisilin yapılır. Düğümler üzerine asit borik eriyiği sürmek faydalıdır. Eritema nodozum çıkaran bir kimse iyi beslenmeli, yorgunluklardan sakınmalıdır.