Toprak içinde tabaka tabaka bulunan alçı taşından elde edilir beyaz bir tozdur. Alçı taşı kimya bakımından hidratlı kalsiyum sülfattır. Isıtılıp dövülür, toz haline getirilir.
Alçı suyla karıştırıldıktan az sonra hemen donar, taş gibi katılaşır. Bu özelliğinden dolayı yapı işlerinde, kalıp çıkarmada, heykelcilikte, dişçilikte kullanılır.
Evlerde, duvarlardaki delikleri doldurmakta, üzerine çivi mıhlamak için duvara kakılan takozları yuvaya sıkı sıkıya oturtmakta alçı çok işe yarar
Alçı Nasıl Kullanılır?
Bu gibi işlerde alçı, bir kabın içine konulur, üzerine azar azar su katılarak karıştırılır. Su çok geldiyse biraz daha alçı dökülerek koyulaştırılır. Alçı, hamur kıvamına gelince, sürüleceği yere hemen konulmalıdır, yoksa katılaşıp kabın içine yapışır.
Bunun için, tıkanacak delik önceden hazırlanmalıdır. Alçının konulacağı yer tozsuz, kireçsiz, kumsuz olmalıdır. Bunu sağlamak üzere, deliğin içi ıslak bir bezle silinir, böylece, tozlar, kum, kireç parçaları alınmış, delik hafifçe ıslatılmış olur.
Alçı, ele de yapışacağı için, kabın içinden ya bir tahta parçası ile ya da spatula denilen ince bir çelik parçası ile alınıp deliğe konulur, daha büyük çapta işler için mala kullanılabilir. Delik iyice dolunca üzeri spatulanın, malanın yüzü ile sıvazlanıp düzletilir.
Alçı Eşyanın Temizlenmesi
Alçıdan heykeller, biblolar yapılır. Bunların başlangıçta bembeyaz olan rengi zamanla sararıp esmerleşebilir. Bu gibi eşyayı temizlemek için en kolay usul şudur:
1 litre suya 10 gram ‘’blanc de zinc’’ (blân dö zenk) katılarak eritilir, bu sıvıya yumuşak bir fırça batırılarak heykelin, biblonun üzerine, beyazlaşıncaya kadar yavaş yavaş sürülür. Sonra yumuşak bir bezle, meselâ bir fanila parçası ile usul usul silinir, üzerine talk pudrası, ya da tebeşir tozu serpilir.
Nişastayı kaynatıp hemen sürmekle de alçı eşyanın rengi açılabilir.