Hayat Pedi – Hayatpedi.com

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Yaşam
  4. »
  5. Alçı Nedir? Nasıl Kullanılır?

Alçı Nedir? Nasıl Kullanılır?

admin admin -
21 0

Toprak içinde tabaka tabaka bu­lunan alçı taşından elde edilir beyaz bir tozdur. Alçı taşı kimya bakımın­dan hidratlı kalsiyum sülfattır. Isı­tılıp dövülür, toz haline getirilir.

Alçı suyla karıştırıldıktan az son­ra hemen donar, taş gibi katılaşır. Bu özelliğinden dolayı yapı işlerinde, kalıp çıkarmada, heykelcilikte, diş­çilikte kullanılır.

Evlerde, duvarlardaki delikleri doldurmakta, üzerine çivi mıhlamak için duvara kakılan takozları yuva­ya sıkı sıkıya oturtmakta alçı çok işe yarar

Alçı Nasıl Kullanılır?

Bu gibi işlerde alçı, bir kabın içine konulur, üzerine azar azar su katıla­rak karıştırılır. Su çok geldiyse bi­raz daha alçı dökülerek koyulaştırı­lır. Alçı, hamur kıvamına gelince, sürüleceği yere hemen konulmalıdır, yoksa katılaşıp kabın içine yapışır.

Bunun için, tıkanacak delik önce­den hazırlanmalıdır. Alçının konu­lacağı yer tozsuz, kireçsiz, kumsuz olmalıdır. Bunu sağlamak üzere, de­liğin içi ıslak bir bezle silinir, böylece, tozlar, kum, kireç parçaları alın­mış, delik hafifçe ıslatılmış olur.

Alçı, ele de yapışacağı için, kabın içinden ya bir tahta parçası ile ya da spatula denilen ince bir çelik par­çası ile alınıp deliğe konulur, daha büyük çapta işler için mala kullanı­labilir. Delik iyice dolunca üzeri spatulanın, malanın yüzü ile sıvazlanıp düzletilir.

Alçı Eşyanın Temizlenmesi

Alçıdan heykeller, biblolar yapılır. Bunların başlangıçta bembeyaz olan rengi zamanla sararıp esmerleşebi­lir. Bu gibi eşyayı temizlemek için en kolay usul şudur:

1 litre suya 10 gram ‘’blanc de zinc’’ (blân dö zenk) katılarak eritilir, bu sıvıya yumuşak bir fırça batırılarak heykelin, biblonun üzerine, beyazla­şıncaya kadar yavaş yavaş sürülür. Sonra yumuşak bir bezle, meselâ bir fanila parçası ile usul usul silinir, üzerine talk pudrası, ya da tebeşir tozu serpilir.

Nişastayı kaynatıp hemen sürmek­le de alçı eşyanın rengi açılabilir.

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir