Normal derinin rengini derinin alt tabakasındaki malpiki hücrelerinde bulunan melanin pigmenti verir. Normalin üstü bir çoklukta melanin pigmenti meydana gelirse derinin, mukozaların rengi kahverengiye, siyaha döner. Bazı hallerde pigment, tersine, eksiktir, ya da hiç yoktur.
Bunların en ileri derecesi doğuştan pigment yokluğudur ki buna albinizm (akşarlık) denir. Albinizmde deride, saçlarda, gözün rengini veren iris tabakasında pigment yoktur. Bu gibi insanların derileri balmumu rengindedir, saçlar, kirpikler, kaşlar bembeyazdır.
Gözün renkli kısmı olan iris de beyaz olduğundan ışığa bakmakta zorluk çekerler. Albinizm soyaçekmeyle ilgili, doğuştan olan bir eksikliktir. Albinizme kapılan bireye halk diliyle ”albino” denir.
Albinolarda (gerek insan, gerek hayvan) deri çok ince ve beyazımsı (ya da hafifçe pembe), kıllar (ya da tüyler) beyazdır. Gözleringözbebekleri pembe, ağ tabaka dan yansıyan ışık kırmızıdır. Gözler ışığa duyarlıdır ve genellikle astigmattır.
Gözlerde ışık hassasiyeti nedeniyle nistagmus (gözlerin titremesi) mevcuttur. Albinoluk ender de olsa, zeka geriliği ya da bedensel gerilikle birlikte olabilir.Derilerinde renk pigmentleri bulunmadığı ya da az bulunduğu için güneşten gelen zararlı ışınlar vücuda girer ve fazla güneş altında bulunmaları ölümlerine bile yol açabilir.