Derimizde kıllar, tüyler içeriye doğru eldiven parmağı gibi çukurlaşmış deliklerden çıkar. Yağ bezlerinin de bulunduğu bu çukurlara folikül denir. Bunlar derinin en zayıf noktalarıdır; stafilokok, streptokok cinsinden mikroplarla sık sık iltihaplanır, kanallar mikroplarla, yağlarla, hücrelerle tıkanır. İşte, yağ bezlerinin iltihaplanmasına genel olarak akne denir.
Aknenin çoğunlukla gençlerde görülen şekli ergenliktir. Ergenlikte folikülün ağzı ya esmer, ya da siyah uçlu, toplu iğne başından darı büyüklüğüne kadar irilikte bir kabarcıkla kapanmıştır. Bu kabarcık sıkılınca içinden irin fışkırır.
Akne en çok yüzde, burunda, yanaklarda, çenede, sırtta, göğüste, omuzlarda çıkar. Bunlar bazen nohut kadar büyük, sert, mor renkte olur, ağrı da verir. Akne, derinliğine harabiyet yapmışsa yerlerinde bir iz bırakır. İlkbaharda, kadınlarda aybaşı zamanında, kabızlık hallerinde devre devre aknelerin arttığı görülür.
Aknelerin oluşunda hormonların, besin metabolizması bozukluklarının etkisi büyüktür; onun için hastalar tuzsuz, yağsız yemekler yemelidir. Tedavide hormonların, antibiyotik ilâçların yeri önemlidir.