Sarmaşıcı bir bitkidir, yaban asması, Meryem Ana asması da denir. Bahçelerde kapılara, çardaklara sarmak üzere süs bitkisi olarak kullanılır. Kimileri Filbahar’ da diyor.
Akasma büyük, beyaz çiçekler açar. Sert soğuklara bile dayanır. Nem tutmayan, serin, yumuşak toprakları sever, kuzeye, batıya bakan yerlerde daha iyi yetişir. Ağaçların gölgelikleri altında bol çiçek verir.
Akasmayı daldırma ile, çelikle, aşı ile üretmek oldukça güçtür. Onun için, daha çok, sürgünleri köklü olarak çıkarılıp başka yerlere dikilir. İlkbaharda budanır.
Akasma Çeşitleri
Akasmanın birçok çeşidi vardır. Başlıcaları şunlardır:
- Jakmani akasması
Çiçekleri morumturaktır, hazirandan eylüle kadar açar. Gövdesi ince, boğum araları uzundur. Budarken zayıf sürgünler diplerinden, kuvvetlileri iki, üç göz üzerinden kesilir.
- Patens akasması
Çiçekleri mavidir, mayıstan hazirana kadar açar. Çiçeklendikten sonra, bitkinin kuvvetlenmesi için, dalların bir kısmı alınmalıdır. Budarken dallar 8-12 göz üzerinden kesilir.
- Vitisella akasması
Yaprakları tüylüdür, Çeşitli mavi renkte çiçekler açar. Zayıf dalları dipten, kuvvetlileri 24 göz üzerinden budamalıdır.
- Lanuginosa akasması
Yediverendir, açık leylâk rengi iri çiçekler verir. Mayıstan hazirana kadar kart dallarında, sonbahara kadar da körpe dallarında çiçek açar. Baharda 5- 6 göz üzerinden budanır, ilk çiçek açtıktan sonra ikinci bir defa daha bu- damalıdır.
- Montana akasması
Çiçekleri kokusuzdur. Mayısta bol çiçek verir. Boyu 8-10 metreyi bulur.