Hayat Pedi – Hayatpedi.com

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Yaşam
  4. »
  5. RUTUBETE KARŞI NASIL ÖNLEM ALINMALI NELER YAPILMALI*

RUTUBETE KARŞI NASIL ÖNLEM ALINMALI NELER YAPILMALI*

admin admin -
47 0

 

Rutubete Karşı Nasıl Önlem Alınır?

Çatı, duvar ve pencerelerden sızamayan su bu sefer de yapıya dipten, temelden hücum eder. Her yapıda temelden gelen rutubete karşı tedbir alınmalıdır. Su çatı, duvar ve pencerelerden sert hücuma geçmesine karşılık, tabandan sinsi sinsi hücuma geçer. Sabırlıdır.

Uzun yıllar bekler, fa­kat tedbir alınmamışsa nihayet yapıyı kökünden, temelden yıkmayı başarabilir. Suyun bu tahribi, yapı temeli atılır­ken, yapıcılar tarafından düşünülür. Bina yapıldıktan sonra su tahribini önleyecek tedbiri almak her zaman mümkün değildir. Ama yine bizim de sonradan yapabileceğimiz ön­leyici tedbirler vardır. Tabandan yapıyı tahribe yeltenen su, kılcallık ile yukarı yükselir. Eskiden şariyet dedi­ğimiz kılcallık, suyun yükselme özelliğidir.

 

Bardak içine batırılmış kurutma kağıdı, yahut tebeşirde bu özelliği ko­laylıkla görürüz. Su dışındaki kâğıt ve tebeşirin kuru üst kısımları da zamanla ıslanır. Su bu özelliğiyle en yüksek ağaçların tepelerine kadar tırmanır ve ağacı besler. Bilhassa toprak üzerine oturmuş, bodrum döşemelerinde duvarla­rındaki rutubet bu şekilde zararım gösterir.

 

Duvarlar, dö­şeme tabanın suyunu emer. Bina yapılırken, duvar ve döşe­me kaplaması altına yapılan basit tecritle önlenebilir. Yapı yapıldıktan sonra duvarın tabandan emdiği rutubet önlene­mez. Bodrum döşeme kaplaması şap, karo cinsinden ise ru­tubet pek farkedilmez. Ama ahşap kaplama ise ve bu kap­lama, meselâ muşamba gibi, ağaca nefes aldırmayacak bir malzemeyle örtülmüşse, zamanla döşemeyi çürütür.

 

Bu yüzden bodrum katlarda veya altı herhangi bir şekilde rutubet alan yerlerde ahşap döşeme yapılmaz, yapılmışsa muşamba kaplanmaz. Tabandan gelen rutubetin önlenmesi için döşe­me tahtaları sökülür. Taban basit bir tecrit malzemesiyle yalıtılır. Döşeme yeniden çakılır. Yalıtma işi çimentoya karıştırılan toz tecrit maddesiyle olduğu gibi, petrol esaslı, katran, zift, kumlu muşamba da olabilir. Yeni yapılmış döşeme bir süre kurutulduktan sonra üzerine muşamba serilebilir hale gelir.

 

Su, yapıların can düşmanıdır. Çatıdan, duvardan, pen­cereden, tabandan önlersiniz bu sefer de borularla içeriye gelir. Biz, insan oğullan, suyu demir borular içine alır, musluklar takarız, ama, ne yapar ne eder su yine sızacak bir delik bulur, başlar oradan marifetini göstermeye. Bu yüzden temiz, sıcak, pis su tesisatı devamlı kontrol altında bulundurulmalı, en ufak su sızıntısı derhal giderilmelidir. Zaman geçtikçe tahribatım önlemek pahalıya oturur.

 Tesisat Rutubetleri Nasıl Önlenir?

Tesi­sat rutubetlerini önlemenin ilk şartı, suyu sızıntı yerinden, pınarından kesmektir. Su tesisatında, su ekseriya borular­dan çok, ek yerlerinden sızar. Ya, yeteri kadar boya ve ke­ten sarılmamıştır, ya da ek parçalarında döküm hatası, ince delikler vardır, yahut ta fazla sıkıştırma sonucu çatlamış­tır. Düşük su basıncında belli olmayan sızıntı, kuvvetli basınçta kendini belirtir. En temizi, su sızdıran bu parçanın bulunması ne pahasına olursa olsun değiştirilmesidir. Boru tesisatının dışında, musluklar, su ısıtma kazanları, depo­ları da daimi rutubet pınarlarıdır.

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir