Hayat Pedi – Hayatpedi.com

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Yaşam
  4. »
  5. Ağız Bakımı Yetişkinlerde ve Çocukta Nasıl Olmalı?

Ağız Bakımı Yetişkinlerde ve Çocukta Nasıl Olmalı?

admin admin -
61 0

Ağızdan İçeri giren birçok yaban­cı maddeler, mikroplar girinti, çı­kıntılarda yerleşir, daha çok gıda ar­tıkları üzerinde ürer. Diş çürükleri mikroplar için en uygun ortamdır.  Ağzı temiz tutmak için her şeyden önce çürük dişleri tedavi ettirmeli, yemeklerden sonra besin artıkları kalmaması için dişleri fırçalamalıdır.

Hastalık sırasında ağız temizliği daha çok önem kazanır. Hastaların ağzı zaman zaman karbonatlı, ya da oksijenli suyla çalkalanmalıdır.

Süt çocuklarında, küçük çocuklar da ağız temizliği daha çok özen ister. Süt çocuklarında dişetleri ile yanak­lar arasında süt artıkları kalır, bun­lar zamanla ağız yarala­rı yapabilir; onun İçin sabah, akşam ağız temiz­liği yapmak lazımdır.

Hafif karbonatlı suya batırılmış pamukla diş etlerinin içi ve dışı temizle­nir. Büyücek çocuklarda orta sertlikte bir fırçay­la dişlerin her yanı fırça­lanır. Küçük çocuklarda sadece su ile fırçalama yapmalıdır, büyük ço­cuklarda diş macunları kullanılabilir.

Çocuklara yalancı em­zik vermek doğru olmamakla birlikte, veriliyorsa emzirmeye dikkat edilmelidir. Tükütükle  ıslanmış emziğe her türlü mİkrop kolaylıkla yapışabilir. El ile temas edilen her şeyi ağzına götürmek küçük çocukların vazgeçemedikleri bir iç güdü olduğu İçin, çocuğun eline olur olmaz şeyler verilmemeli, o yüzden çocuğun temizliğine çok dikkat etmelidir.

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir