Hayat Pedi – Hayatpedi.com

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Yaşam
  4. »
  5. Kırmızı Ağız Hastalığı Belirtisi ve Tedavisi Nelerdir?

Kırmızı Ağız Hastalığı Belirtisi ve Tedavisi Nelerdir?

admin admin -
53 0

Birçok ateşli hastalıklar sırasında, mide, bağırsak bozukluklarında, diş çürüklerinde, iyot, civa, bizmut ve bazı antibiyotik ilaçların alınmasın­da, vitamin noksanlığında. Uremide, şeker hastalığında ağız mukozasında ‘’kırmızı ağız hastalığı’’ (kataral stomatit) meydana gelebilir. Bunlardan başka, küçük çocuklarda yalancı em­zik, çürük ve pürtüklü dişler de ağız­da bu hali yapabilir.

Kırmızı Ağız Hastalığı Belirtileri

Ağız içi kırmızı ve şiştir. İltihap ağız içini ya tamamıyla örter, ya da dişeti, dil, damak, ya­nak gibi bir bölgesinde kalır. Süt ço­cuklarında mukoza kuru olup üzeri sümüklü, yapışkan bir salgıyla örtü­lüdür. Çocukların diş çıkarma za­manından sonra olan iltihaplanma­larda ağızdan dışarı akan salyanın deride kızarıklıklara yol açtığı gö­rülür.

Kırmızı Ağız Hastalığı Tedavisi

Sıcak, acı yemekler, si­gara yasak edilir. Hafif antiseptik­lerle günde birkaç defa ağız, boğaz çalkalanır. Bir bardak suya bir çor­ba kaşığı oksijenli su koyarak, ya da 1/4000 oranında rivanol totüsyon  ile yapılan gargaralar çok İyi gelir. Ayrıca, ağızda eritilen pastiller kul­lanmak da faydalıdır. Yalnız, antibiyotikli pastiller çok fazla ve devam­lı alınırsa ağızda başka mantarların üremesine, ağız yarasının müzmin­leşmesine yol açabilir.

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir