Arıların Bakımı
Arıcılığa başlamak için en uygun mevsim ilkbahardır. Ancak, ilk defa yetiştirirken, arıların kendi ihtiyaçlarına yetecek balı yapmalarını sağlayıncaya kadar şekerli su vermek yerinde olur. Bu şerbet suyu yarı yarıya şekerle karıştırarak elde edilir.
Bütün canlılar gibi arıların da suya ihtiyacı vardır. Zaman zaman şerbet veriliyorsa, bundaki su onların ihtiyacını karşılayabilir. Yoksa, ilkbahar, yaz aylarında kovanların yanma temiz su koymak gerekir. Arıların su kabının yüzeyi geniş, derinliği çok az olmalıdır. Bir kovan dolusu arının ayda üç litre kadar suya ihtiyacı vardır. Kışın su istemez. Arılar susayınca devamlı bir vızıltı çıkarır.
Arıların kendilerine göre hastalıkları, düşmanları vardır. Bunların başında, sürgün (ishal) ile mayıs hastalığı gelir. Sürgün anrılar için öldürücü bir hastalıktır. Kovandaki çatlaklardan arıların üşümesinden, ya da çok sulu şerbet vermekten olur. Sürgüne uğramış arıların kovanı pis pis kokar. Böyle bir koku alınca kovanı değiştirilmelidir.
Mayıs hastalığı da öldürücüdür. Bu hastalıktan ölen arıların karnı şişer. Ekşimiş ballardan ileri gelen bu hastalığı önlemek için yapılacak şey kovandaki bozuk balları almak, onlara temiz bal vermektir.
Fare, kertenkele, örümcek, çeşitli kuşlar da arılara zarar verir. Bazı fareler kışın kovanlara yerleşerek petekleri yerler. Bunun için kovanın giriş deliğini ya küçültmeli, ya da önüne 6 mm. aralıklı tel kafes koyulmalıdır. Ağaçkakan, serçe, kırlangıç gibi kuşlar kovandaki arılara dadanırsa korkuluk koyarak bunları uzaklaştırmak yoluna gidilmelidir.