Hayat Pedi – Hayatpedi.com

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Yaşam
  4. »
  5. ARILARA NASIL BAKIM YAPILMALI? ARI HASTALIKLARI NELERDİR?

ARILARA NASIL BAKIM YAPILMALI? ARI HASTALIKLARI NELERDİR?

admin admin -
54 0

Arıların Bakımı

Arıcılığa başlamak için en uy­gun mevsim ilkbahardır. Ancak, ilk defa yetiştirirken, arıların kendi ihtiyaçlarına yetecek balı yapmalarını sağlayıncaya ka­dar şekerli su vermek yerinde olur. Bu şerbet suyu yarı yarıya şekerle karıştırarak elde edilir.

Bütün canlılar gibi arıların da suya ihtiyacı vardır. Zaman za­man şerbet veriliyorsa, bundaki su onların ihtiyacını karşılayabilir. Yoksa, ilkbahar, yaz ayların­da kovanların yanma temiz su koymak gerekir. Arıların su kabı­nın yüzeyi geniş, derinliği çok az olmalıdır. Bir kovan dolusu arı­nın ayda üç litre kadar suya ihti­yacı vardır. Kışın su istemez.  Arı­lar susayınca devamlı bir vızıltı çıkarır.

images (14)

Arıların kendilerine göre has­talıkları, düşmanları vardır. Bun­ların başında, sürgün (ishal) ile mayıs hastalığı gelir. Sürgün anrılar için öldürücü bir hastalıktır. Kovandaki çatlaklardan arıların üşümesinden, ya da çok sulu şer­bet vermekten olur. Sürgüne uğ­ramış arıların kovanı pis pis ko­kar. Böyle bir koku alınca ko­vanı değiştirilmelidir.

Mayıs hastalığı da öldürücü­dür. Bu hastalıktan ölen arıların karnı şişer. Ekşimiş ballardan ileri gelen bu hastalığı önlemek için yapılacak şey kovandaki bo­zuk balları almak, onlara temiz bal vermektir.

Fare, kertenkele, örümcek, çe­şitli kuşlar da arılara zarar verir. Bazı fareler kışın kovanlara yerleşerek petekleri yerler. Bunun için kovanın giriş deliğini ya kü­çültmeli, ya da önüne 6 mm. ara­lıklı tel kafes koyulmalıdır. Ağaç­kakan, serçe, kırlangıç gibi kuş­lar kovandaki arılara dadanırsa korkuluk koyarak bunları uzak­laştırmak yoluna gidilmelidir.

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir