Arılara Nasıl Bakılır?
Büyükçe bir bahçeniz varsa, birkaç kovan arı besleyerek yıllık bal ihtiyacınızı rahat rahat karşılar, hatta birazını da satabilirsiniz. 10-15 kovan arı ise getireceği kazançla bir ailenin hayat şartlarını yükseltecek kadar bal verir.
Arı beslemek sanıldığı kadar zor, külfetli bir iş değildir. Ama, nedense ülkemizde pek rağbet görmez. Tavuk yetiştirmek çok daha güç, daha masraflı olduğu halde birçok evlerin bahçesinde tavuk görürüz de, birkaç kovana rastlamayız.
Bahçenizde arıcılığa başlamak için yapacağınız tek şey bir, iki kovan almak, bunlara birer oğul arı koymaktan ibarettir. İşin gerisini arılar tamamlar. Bal mevsiminde kovanı açınca petekleri dolu bulursunuz.
Kovanları Bahçenin Neresine Koymalı
Kovanı yerleştirirken dikkat edilecek ilk nokta arıların giriş-çıkış deliğinin önünün açık olmasıdır. Bu bakımdan, kovanları, kuytu çukur yerlere değil, önü açık, engelsiz yerlere koymalıyız. Böylece, arılar, serbestçe çiçek aramak, bahçeden dışarı çıkma imkanını bulurlar. Kovanların önünde uzun bitkiler yetiştirmekten de kaçınmalıdır.
Kovanların arkası kuzeye dönük olma lıdır. Bu kesimde duvar, çit bulunsa da önemi yoktur. Kışın J kovanların üstünü örtmek faydalı Kovanda küçük çatlaklar varsa arılar bunları balmumuyla örebilir. Ama, büyük çatlakları kapatmak ister. Kışın arıların giriş-çıkış deliği küçültülmelidir.
Kovanı kışın şiddetli rüzgârlardan korumak gerektiği gibi, yazın da fazla sıcaktan korumalıdır. Yalnız, kovanların bütün bütün gölgede bulunması da iyi değildir.