Sağlık Bakımından Bal
Eskiden beri hekimlikte bala hem iyi bir besin, hem de ilaç olarak büyük değer verilmiştir. Çünkü bal şeker bakımından çok zengindir: %70-78’i şeker, ancak 17-20’si sudur. İçinde ayrıca, çeşitli çiçeklerden alınmış güzel kokulu reçineler, madensel tuzlar, azotlu maddeler vardır. 100 gram bal 325 kalori verir.
Balda vitamin de vardır. Çok miktarda A vitamini bulunur, daha önemli miktarlarda bulunan vitaminler B kompleksi vitaminleri ile C vitaminidir. C vitamininin miktarı baldan bala değişir.
Baldaki şekerler glikoz (üzüm şekeri) ile levüloz (meyve şekeri)dür. Bunlar sindirilmesi kolay şekerlerdir. Vücudumuz için en mükemmel bir güç ve kudret kaynağı olur. Bir bakımdan bal gelişme çağındaki çocukların, zayıf kimselerin, zafiyet geçirenlerin beslenmesinde önemli bil yer tutar.
Bal, hekim tavsiye ederse, sütle karıştırılarak, kansızlık, bağırsak iltihabı, iskorbüt gibi hastalıklara uğrayan küçük çocuklara, vaktinden önce doğanlara da verilir. Bal daha kuvvet verdiği için şeker hastalarına da verilmektedir. Özel polenlerle kuvvetlendirilmiş bal, saman nezlesinin şiddetini hafifletmekte de kullandırılır
Balın besin değeri dışında da birçok faydaları vardır. Eski çağlarda insanlar kimyasal yollarla ilâç yapmasını henüz bilmezlerken, birtakım otları, kökleri ilâç olarak kullanırlardı; bu arada bala da büyük önem verirlerdi. Bağırsakları yumuşatıcı özelliğinden dolayı bal bugün de peklik çekenlere tavsiye edilebilir. Ayrıca, balın midedeki, onikiparmak bağırsağındaki ülserlere de iyi geldiğini ileri sürenler vardır.
Bal hangi ilaçlarda kullanılır?
Bal antiseptik olarak da çok önemli bir maddedir. Yara, ezik, yanık ve sivilcelerin iyileştirilmesinde baldan faydalanılabilir. Bal bazı el losyonlarında, yüz kremlerinde kullanılır. Pipo tütünü, bazı sigaralar, çiğneme tütünleri balla işlenir. Bal, golf toplarının içine konduğu gibi, otomobil radyatörlerinde antifriz maddesi olarak da kullanılabilir; çünkü balın donma derecesi düşüktür.