Matkaplar ve Görevleri
Delik delmeye yarayan bu aletler de yine görecekleri işe göre boy ve şekildedir. Oymalar ve çok ufak delikler için helezoni el matkabı veya aynı anlama gelen Breyzi, daha büyük işlerde göğüs matkabı, tahta işlerinde de çırçır el matkabı kullanılır.
Matkap, ucu kol ve dişlilerle çok sayıda döndürür, ucun kesici ağızları malzemeyi törpüleyerek aşındırır, çapı kadar delik açar.
Matkapta en zor iş ucun kesici kısmındadır. Çabucak aşınır. Sık sık bilemeyi gerektirir. Matkap uçlarının bilenmesi ayrı bir bilgi işidir. Ucun ağızları delinecek malzemenin incelik derecesine göre meyil verilerek bilenir. Matkap uçlarının bilenmesi için ayarlı mesnetli döner zımpara taşma ihtiyaç vardır. Bilenmesi incelik ve titizlik ister. Bu kitapçığın çerçevesine giremeyecek kadar uzundur.
Evde, hiç olmazsa başlangıçta yapılacak iş, orta boy bir matkap ve yatağının alabileceği büyüklükte bir seri uç bulundurmaktır. Uçları bileme ihtiyacı duyulduğu zaman, herhangi bir meslek kitabından öğrenmek mümkündür. Breyzler dişli ve döner parçalardan meydana gelir. Her dönen alet gibi yağlanması, dönen parçaların mihver veya millerinin gevşek olmaması şarttır. Temiz tutulması, pasın Önlenmesi, her alet gibi, breyzin de uzun müddet hizmet etmesini sağlar.
Şarzlı Matkap Nerelerde Kullanılır?
Çağımızda şarjlı matkaplar da büyük öneme sahiptir. Hemen hemen her hevde bulunan ve kolayca çalıştırılabilen bu matkap türü, normal bir çalışmada 2 saat yetecek kadar iş yapabiliyor. Bu matkabı kullanırken ağır işlerde kullanmamak gerekir. Daha çok tahta delmek, vida açmak ve vida sıkmak için kullanılmalıdır.