İHA ‘nın haberine göre, enerji içeceği olarak adlandırılan meşrubatların atletik performans, konsantrasyon ve canlılığı artırdıklarına ya da sağlığa olumlu etkileri olduğuna dair kanıt bulunmadığını aksine bunların özellikle kalp, böbrek, karaciğer, şeker ve ruhsal hastalıklara yakalananlar için risk teşkil ettiğini belirten Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Rasim Küçükusta, konuyla ilgili önemli bilgiler verdi.
Tüm dünyada salgın bir hastalık gibi artan başta obezite, diyabet, kalp krizi, felç ve kanser olmak üzere hemen her hastalığın altında sağlıksız yiyecek ve içecekler yatıyor. Şekerli ve gazlı meşrubatlar sağlığı tehdit eden içeceklerin başında geliyor. Bunların yüksek früktozlu mısır şurubu ile üretilenleri de suni tatlandırıcılarla hazırlananları kadar zararlı.
Çocukları bu içeceklerden uzak tutun
Ülkemizin nüfusu genç olduğu için meşrubatların yarattığı hastalıkların faturası henüz çok kabarık değil. 10 yıl sonra sağlık sigortaları ve sosyal güvenlik kurumları, bunları ödeyemeyecek duruma gelecek. Çocukların kesinlikle bu tür hazır meşrubatlardan uzak tutulmaları, bu içeceklerin okul kantinlerinde satılmaması ve bu içeceklerden özel vergi alınması gerekiyor.
Spor sırasında tüketmek daha riskli
Enerji içeceği olarak adlandırılan meşrubatların atletik performans, konsantrasyon ve canlılığı artırdıklarına veya sağlığa olumlu etkileri olduğuna dair kanıt yok. Aksine bu içecekler özellikle kalp, böbrek, karaciğer, şeker ve ruhsal hastalıklara yakalananlar için risk teşkil ediyor. Yüksek oranda kafein içeren enerji içecekleri, yoğun egzersiz sırasında kalbi besleyen koroner damarlarda kasılmaya yol açarak, kalp krizi ve ölümcül ritm bozukluklarını tetikleyebiliyor. Bu nedenle enerji içeceklerinin spor sırasında tüketilmesi çok daha risklidir.
Fazla kafein tüketimine dikkat
Enerji içecekleri gazoz, kola, soda gibi benzeri alkolsüz içeceklere göre çok daha fazla kafein içeriyor. Bunların çoğunun 250 mililitresinde 80 miligram kafein bulunuyor. İçlerinde kutu ya da şişe başına 505 miligrama varan miktarlarda kafein ihtiva eden enerji içecekleri de var. Kafein, tıpta merkezi ve çevresel sinir sistemini uyaran bir ilaç olarak kullanılıyor ve makul miktarlarda genellikle emniyetli bir madde ve aynı zamanda çocuklarda kullanılabilen tek psiko-aktif ilaç. Fazla miktarda kafein tüketimi sinirlilik, huzursuzluk, uykusuzluk, mide-bağırsak problemleri ve çarpıntı gibi şikayetlere neden olabilir.