Biçimi nilüferi andıran bu hoş kokulu zarif çiçek ne yazık ki pek naziktir, koklanınca sararıverir. Onun için, manolya ancak ağacında, bir de vazolarda bütün zarafetiyle seyredilebilir. 5-6 metreye kadar yükselen manolya ağacı, koyu yeşil, iri, parlak yapraklarıyla bahçelerin, parkların çok değerli, gösterişli bir süsüdür.
Manolyanın, yaprağını döken, dökmeyen olmak üzere iki türü vardır. Yaprağını dökmeyen türleri arasında boyu 30 Metreyi bulan ağaçlara rastlanmıştır. Bizde yetişen manolyalar, yaprağını döken türündendir.
Manolya kışa oldukça dayanıklıdır; kışı yumuşak geçen yerlerde köklerine siper çekmekten başka korunma tedbirlerine ihtiyaç göstermez. Nisan, mayıs aylarında çiçek açar. Bol çiçek almak isteniyorsa budanmamalıdır; ancak, çiçekler açıp bittikten sonra, aşırı uzamış, girift olmuş dallar kesilebilir.
instagram haberleri
Manolya ya daldırma ile, ya da yabanisi üzerine aşı ile üretilir. Besili, derin, serin topraklardan hoşlanır. Genç fidanlar desteklere bağlanmalıdır, çünkü ağacı gevrektir, çabuk kırılır. Kökleri yayvan geliştiği için, dalların uçları hizasına kadar varan geniş bir çerçeve içinde çapalanmalı, iyice çürümüş gübre vermelidir. Manolya ancak 6-7 yaşına gelince çiçek verir.
Manolyanın yere dökülen yaprakları toplanıp atılmazsa zamanla çürüyerek ağaç için iyi bir gübre olur.