Güzel kokulu yaprakları yemeklere, salataya çeşni vermek için kullanılan bu hoş yeşillik sağlık bakımından da faydalıdır. Hatta bu kelimenin ‘’midenuvaz’’ (mideyi okşar) dan geldiği söylenir. Eskiden evlerde maydanoz lapaları yapılarak, sıcak sıcak, iltihapların üzerine konurdu. Maydanozun terletici, idrar söktürücü özellikleri vardır.
Maydanoz iki çeşittir. Biri yaprak maydanoz ötekisi kök maydanoz- dur. Bizde iki çeşidi de yetiştirilir.
Maydanoz tarlasına önceden çürümüş çiftlik gübresi konulur Kök maydanozuna taze çiflik gübresi kullanılmamalıdır. Kimyasal gübreler de verilebilir
Maydanozun yetiştirilmesi oldukça kolaydır. Bahçelerde tohumu küçük ocaklar içine ya serpme, ya da sıra üzerine ekilir. Sıra sıra ekilecekse sıralar arasında 5 cm. de bir aralık bırakılmalıdır. Ekildikten 4 hafta sonra çimlenir. Sık sık su verilmelidir. Çok güneş gören bölgelerde, gölgelik yerlerde ekilmesi uygun olur.
Maydanoz ekildikten 2 ay sonra tamam iyle yetişmiştir, toplanmaya başlanır. Kökünden çıkarılmaz; sulandıkça yeniden yaprak verir. Tohum için ocaklarda bir miktar bırakılır, bunlar ertesi yıl tohuma gelirler. Tohumlar dökülmeden hemen toplanıp torbalarda saklanır.
Maydanoza dadanan hastalıklar kerevizdekinin aynıdır. Bu arada mildiyu hastalığı maydanozun yapraklarında, saplarında sarı lekeler yapar. Bu hastalığa karşı %1 göztaşı eriyiği kulanılmalıdır. Bu ilâç zehirli olduğundan ilâçlanmış maydanozları yememelidir. Göztaşı ile yapılan ilâç hastalığın öteki köklere geçmesini önler; ancak böylece, sağlam kalmış maydanozlar toplanmalıdır.
maydanoz nedir, maydanoz nasıl bir bitkidir, maydanoz hakkında kısa bilgi, maydanoz hakkında detaylı bilgi, maydanoz hakkında, maydanoz nasıl yetişir