Yaz başında çıkan yeşil bir sebzedir. Yaprakları doğrudan doğruya yenilen bu lezzetli sebzeden salata da yapılır. A vitamini bakımından pek zengin olan marulda B, C vitaminleri de bulunur. Marul ev bahçelerinde bile yetiştirilirse de İstanbul’un Yedikule marulu pek ünlüdür, iri, gevrek yapraklı, büyük beyaz göbeklidir.
Marul oldukça nemli, güneşli yerleri sever. Doğrudan doğruya yetiştirildiği gibi lahana, ıspanak, soğan tarlalarının kenarlarına ara bitkisi olarak da dikilir. Her toprakta yetişirse de humuslu, kumlu toprakları daha çok sever. Kısa zamanda bittiğinden gübreye ihtiyacı çoktur. Toprağı ya çürümüş gübreyle, ya da ‘komposto’ denilen gübre-yaprak karışımı ile gübrelenmelidir. Kimyasal gübreler de kullanılır.
Marul tohumu sonbaharda açıkta tohum yastığına serpme ile ekilir, üzeri biraz çürümüş gübreyle örtülür, bastırılır. Sularken süzgeçli kova kullanmalıdır. 34 yaprak olunca köklerinden, dip yapraklarından birazı kesilerek 3040 cm. aralıklarla yerlerine dikilir, iyice göbeklenince toplanır. Tohum, kuvvetli büyüyen, sağlam marullardan alınır.
Marulun en üst yaprakları beyazımtırak renkte pas hastalığına tutulduğu görülürse sökülüp atılır. Bazen rutubetten kökleri çürür. Toprak havalandırılmalı, çürüyenler sökülüp atılmalı, toprağına böcek öldürücü ilaçlar sıkılmalıdır.
marul türleri, marul nasıl ekilir, marul nasıl yetiştirilir,