Hayat Pedi – Hayatpedi.com

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Yaşam
  4. »
  5. Yaz bitkisi marulun yetiştirilmesi

Yaz bitkisi marulun yetiştirilmesi

admin admin -
34 0

Yaz başında çıkan yeşil bir sebze­dir. Yaprakları doğrudan doğruya yenilen bu lezzetli sebzeden salata da yapılır. A vitamini bakımından pek zengin olan marulda B, C vita­minleri de bulunur. Marul ev bahçe­lerinde bile yetiştirilirse de İstan­bul’un Yedikule marulu pek ünlü­dür, iri, gevrek yapraklı, büyük be­yaz göbeklidir.

marul (3)

Marul oldukça nemli, güneşli yer­leri sever. Doğrudan doğruya yetiş­tirildiği gibi lahana, ıspanak, soğan tarlalarının kenarlarına ara bitkisi olarak da dikilir. Her toprakta yeti­şirse de humuslu, kumlu toprakları daha çok sever. Kısa zamanda bit­tiğinden gübreye ihtiyacı çoktur. Toprağı ya çürümüş gübreyle, ya da ‘komposto’ denilen gübre-yaprak karışımı ile gübrelenmelidir. Kim­yasal gübreler de kullanılır.

marul (2)

Marul tohumu son­baharda açıkta to­hum yastığına serp­me ile ekilir, üzeri bi­raz çürümüş gübrey­le örtülür, bastırılır. Sularken süzgeçli ko­va kullanmalıdır. 34 yaprak olunca kök­lerinden, dip yaprak­larından birazı kesilerek 3040 cm. aralık­larla yerlerine diki­lir, iyice göbeklenince toplanır. To­hum, kuvvetli büyüyen, sağlam ma­rullardan alınır.

marul (1)

Marulun en üst yaprakları beya­zımtırak renkte pas hastalığına tu­tulduğu görülürse sökülüp atılır. Bazen rutubetten kökleri çürür. Top­rak havalandırılmalı, çürüyenler sö­külüp atılmalı, toprağına böcek öl­dürücü ilaçlar sıkılmalıdır.

marul türleri, marul nasıl ekilir, marul nasıl yetiştirilir,

Soru ve Görüşleriniz İçin Lütfen Yorum Yapınız…

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir