AYVA
Tek başına pek yenilmezse de reçeli, kompostosu yapılan bir meyvedir. Biri limon ayvası,biri de ekmek ayvasıolmak üzere başlıca iki çeşidi vardır. Limon ayvası daha mayhoş, sulu, gevrek olur; ekmek ayvası daha sert, daha susuzdur. Bizde en çok Akdeniz Bölgesinde, Ayvalık, Ankara, İzmir, Amasya, Burdur dolaylarında iyi cins ayva yetişir. Bu arada Gördes ayvası, şeker ayvası, misket ayvası, ayıboğan, altın ayva, tavşanbaşı gibi çeşitleri de vardır.
Ayva ağacı soğuğa, dona dayanıklı ise de yüksek, rüzgârlı, kuzeye bakan yerlerden pek hoşlanmaz; sıcak, rüzgârsız dağ eteklerinde, kuytu yerlerde daha iyi yetişir. Kuvvetli, zengin, killi, kumlu toprak ister; kireçli, sulak yerlerde serpilemez, yaprakları sararır, meyveleri cılız kalır.
Ayva Nasıl Yetiştirilir
Ayva akdikendenilen ağaççığa aşı yaparak üretilebilir. (Akdiken hünnapgillerden bir ağaççıktır, gövem eriği, geyik dikenide denir, hekimlikte, boyacılıkta kullanılır). Yalnız, ayvanın üretilmesinde daha çok çelik ve daldırma yoluna gidilir. Böylece üretilen yeni ağaç birkaç yılda bir budanır, yaprakları seyreltilir.
Ayva ağaçları küllemeve monilya hastalıklarına uğrarlar. Bu hastalıkları önlemek, ağacı kurtarmak için bordo bulamacıkulanılır. Bu arada, hasta dallar, yapraklar kesilip yakılmalıdır.
Ayva, sık dallı, dikenli bir ağaçtır. İyi budanmazsa, ağacın dalları birbirine girer, iç dallarda meyve olmaz. Bunun için, ağaç dikkatle budanmalı, iç dallar seyreltilerek ağacın güneş alması sağlanmalıdır.
Sağlık Bakımından Ayva
Ayva bol vitaminli bir meyvedir. Ayrıca, içinde pektin, tanengibi, hekimlikte kullanılan bazı maddeler de vardır. Bundan dolayı eskiden beri ayvadan birçok ev ilâcı yapılır.
Bu arada ayva şurubu sürgün(ishal) ilâcı olarak kullanılır. Günde 30-100 gr. ayva şurubu sürgünü önlemeye yeter.
Ayva çekirdeklerini suda kaynatarak elde edilen yapışkan madde dudaklardaki, memelerdeki çatlaklara, bazı egzamalara karşı kulanılır.