Akdeniz ülkelerinde, özellikle Malta adasında görüldüğü için bu adı almış bulaşıcı bir hastalıktır. Mikrobu, keçilerde, ineklerde, domuzlarda bulunur. İnsan bu hastalığı pastörize edilmemiş süt içmekle, ya da Malta humması mikrobu ile bulaşmış maddelerle alır. Kirlenmiş sütle yapılmış yağdan, peynirden hastalığın geçmesi mikrobun çok dayanıklı olduğunu gösterir.
Malta humması hastalığının belirtileri nelerdir?
Hasta bütün vücudunda bir kırgınlık duyar. Kas ağrıları, boyun ağrısı, iştahsızlık, baş ağrısı da başlıca belirtilerdir. Ateş tifodaki gibi 10 gün içinde yavaş yavaş yükselir.
Ateşli devre 6 günden 3 haftaya kadar sürer. 40-41 dereceyi bulunca terleme, halsizlik, uykusuzluk, huzursuzluk başlar. Dalak büyür, burun kanaması olabilir.
Bir – iki gün içinde ateş yavaş-yavaş düşerek normale döner. Bu ateşsiz devreden sonra, ateş yeniden yükselerek genel şikâyetler yeniden belirir.
Bu şekilde yalnız 2 dalga olabileceği gibi aynı hal bazen bir yıl bile sürer. Hastalığın 6 gün kadar süren, kısa, ayakta geçirilen belirtisiz türleri de vardır.
Malta humması hastalığından nasıl korunulur?
Sütlerin muhakkak kaynatılarak, ya da pastörize edilerek içilmesi gerekir. Hastalığın peynir, yağ, kaymak gibi, sütten yapılmış yiyeceklerden geçebileceği unutulmamalıdır.
Hasta hayvanlar ya sağlamlardan ayrılıp tedavi edilmeli, ya da yok edilmelidir. Hayvanlarla teması olanlar aşılanmalıdır.
Malta humması hastalığı Tedavisi nasıl oluyor?
Genel durumu iyi olsa bile hasta bütün ateş süresince yatırılmalıdır. Baş ağrıları, eklem ağrıları, ateş, kabızlık, uykusuzluk, kansızlık için gereken ilâçlar doktor tarafından verilir. Teramisin, oreomisin, streptomisin Malta humması tedavisinde başarıyla kullanılmaktadır.
humma hastalığı, malta humması, malta humma hastalığı, akdeniz hastalıkları
Soru ve Görüşleriniz İçin Lütfen Yorum Yapınız…