Mahkemeler, hukuk kurallarına göre yargılamak, adalet sağlamak için devletçe görevlendirilmiş kurumlardır. Her yurttaş, uğradığı bir haksızlıktan dolayı karşı taraftan şikayetini mahkemeye bildirerek adaletin yerine getirilmesini istiyebilir. Yurttaşlar arasındaki dâvalara hukuk mahkemeleri bakar. Bunlara ”adalet mahkemeleri” de denilir.
Ayrıca, idari uyuşmazlıkları çözmek üzere idari mahkemeler, askerî suçlara bakan askerî mahkemeler, bir de anayasa ile ilgili meselelere, kanunlardan dolayı çıkabilecek uyuşmazlıklara bakan anayasa mahkemesi vardır.
Hukuk mahkemelerinin
1) Sulh hukuk;
2) Asliye hukuk;
3) Sulh ceza;
4)Asliye ceza;
5) Toplu asliye ceza,
6) Ağır ceza olmak üzere çeşitli kolları vardır.
Hukuk mahkemelerinin hangi davalara bakıp, hangilerine bakamayacakları Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanunu’nda yer (yargı çevresi) bakımından gösterilmiştir ki, buna mahkemelerin yetkisi denir.
Şu halde mahkemelerin yetkisi, bulundukları yer bakımından belli edilmiştir. Meselâ İstanbul’daki bir hukuk mahkemesi, kendi derecesinde Bursa’daki bir hukuk mahkemesinin davalarına bakamaz. Aynı şekilde bir il sınırları içindeki müstakil kaza mahkemeleri de birbirlerine ait davalara bakamazlar. Meselâ Bakırköy Sulh Hukuk veya Asliye Hukuk Mahkemesi Kartal yahut Üsküdar veya Kadıköy’deki aynı dereceden bir mahkemenin davasına bakamaz. Böyle bir dava açılmışsa reddedilir.
Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanunu’na göre:
-
— Her dava açıldığı günde karşı tarafın (yani davalının) Medeni Kanun gereğince ikametgâhının bulunduğu yer mahkemesinde görülür.
-
— ölen bir kimsenin terekesine (mirasına) ait davalar ölenin son ikametgâhı mahkemesinde görülür.
-
— Gayrimenkule ait davalar o gayrimenkulün bulunduğu yer mahkemesinde açılır.
-
— Davalılar birden fazla ise, bunlardan birinin normal ikametgâhı olan yerin mahkemesinde de dava açılabilir.
Sulh Mahkemelerinin Görevi
-
Değer ve miktarları 1.000 lirayı geçmeyen alacak, menkul (taşınır mal) ve gayrimenkul (ev, arsa gibi taşınmaz mal) davalarına,
-
Ana-baba ile evlât ve kardeşler arasındaki nafaka davalarına,
-
Evlenmeye izin verme işlerine,
-
Gayrimenkullerin tahliyesi davalarına,
-
İzalei şüyu davalarına (miras ve sair haklardan doğan ve bölünemeyen şeylerin taksimi davalarına bakarlar.