Madenden yapılmış kap kacak, cinsine göre, ayrı ayrı usullerde temizlenebilirse de hemen hemen bütün madeni kapların temizlenip parlamasını sağlayan başlıca iki usul vardır kİ bunların yapılması da kolaydır. İşte reçeteleri:
- Madeni eşyalardaki pas lekelerini, kolayca hazırlayabileceğiniz bir hamurla çıkarıp, kabları parlatabilirsiniz. Bu hamurun malzemesi kolaylıkla elde edilebilir:İncecik toz haline getirdiğiniz 50 gr. kil; 30 gr. kerpiç tozu; 7 gr. zımpara tozu; 7 gr. ponza taşı tozu. Bunları bir kapta karıştırın. Sonra buna biraz su katıp hamur haline getirin, yumuşak bir bezle alıp kaplara bastıra bastıra sürün.
- Alüminyum da dahil olmak üzere her hangi bir madenden yapılmış tepsi, çatal, bıçak, kaşık gibi eşyayı da kolayca parlatabilirsiniz: Maden olmayan, ya plâstik, ya da porselenden yapılmış derince bir kâsenin içine sıcak su koyun. Buna 1 dolu yemek kaşığı soda atın, karıştırın.
Temizleyeceğiniz eşyayı bu suyun içine daldırın. Bir-iki dakika bekletin. Bol suda çalkalayıp kuruladıktan sonra tertemiz olup parladığını görürsünüz.
Madeni eşyalar, ne cins ve ne çeşit olursa olsun devamlı ve titiz bir bakım ister. Bugün evlerde kullanılan madenî eşyaların başında alüminyum, bakır, çinko, demir, kurşun gelir. Gümüş de, gerek mutfak, gerek süs eşyası olarak evlerimizde oldukça önemli bir yer alır. Bunların ayrı ayrı özellikleri, ona göre de bakımları vardır. Şimdi hangi madenin nasıl temizlenmesi gerektiğini ve hangi madenin ne değere sahip olduğunu inceleyelim:
Alüminyum madeni: Gün geçtikçe bakırın yerini almaya başlayan alüminyum, birçok özellikleri bakımından, bakıra tercih edilmektedir. Kalaya ihtiyaç göstermemesi, kolay temizlenmesi, ucuzluğu alüminyumun tercih sebeplerinin başında gelir. Ayrıca, daha ince levhalar haline getirilebilmesi de, ısıyı kolay iletmesini sağladığından, yemekleri çabuk ısıtmak, pişirmek bakımından önemlidir.
Alüminyum, mutfak eşyasını karartmadan kullanmak için önce içinde süt kaynatın. Az bir miktar sütü bir-iki taşım kaynattıktan sonra döküp kabı yıkarsanız alüminyum eşyanız bir daha kararmaz.
Bakır madeni: Gittikçe gelişen alüminyum kaplar karşısında eski önemini kaybetmekle birlikte, bakır eşya gene de evimizden eksik olmaz. Mutfaklarımızdaki tencerelerin çoğu hâlâ bakırdandır. Bakır kapların istediği en büyük titizlik sık-sık kalaylanmasıdır; kalaylanmazsa, zamanla, kararır, güzel görünüşlerini kaybederler. Kalaylı kaplar bir mutfağın iç açıcı güzelliklerinden biridir. Bakır kapların kalaylanmasının sağlık bakımından da gözetilen bir önemi vardır.
Mutfak eşyası olarak değeri azalıyorsa da bakır gün geçtikçe süs eşyası olarak önem kazanmaktadır. Bakır tepsiler, ibrikler, küllükler, çok çeşitli biblolar evlerimizde süs eşyası olarak yer almaktadır. Bakır, zamanla karardığı için, bu gibi eşyayı sık-sık parlatmak ister. Bakır eşya limonla ovularak parlatılır. Ayrıca bakırcılara verilip özel ilâçlarla, makineli bakır fırçalarıyla parlatılabilir. Bu çeşit parlatma evdeki parlatmadan hem daha güzel olur, hem daha çok dayanır.
Demir madeni: Günlük hayatımızda bize en faydalı olan madenlerden biri de demirdir. Nikelajlı, kalaylı, olmayan demir eşyayı paslanmadan tutabilmenin en iyi yolu boyamaktır. Demir eşyamızı yağlıboya ile boyayarak koruyabiliriz.
Hele pencere demirlerini hem güzel bir görünüş sağlamak, hem de dış etkilerden korumak bakımından boyamak şarttır. Demirler, boyamadan önce, zımparalanıp pasları temizlenmeli, sonra bir kat süleğen sürmelidir. Kuruyan süleğenin üstüne dilediğiniz renkte yağlı boya sürebilirsiniz (Bk. Boya).
Sac halindeki demirden en çok soba boruları, kap olarak kullanılan tenekeler yapılır. Tenekeler kalaylı olduğundan, kalayı eskiyinceye kadar pek paslanmaz. Soba boruları ise iyi bakılmazsa kolayca paslanabilir. Baharda sobalar kaldırılırken boruları iyice temizledikten sonra gazete kâğıtlarına sarıp rutubet siz bir yere koyarak, paslanmasına meydan vermeden uzun süre kullanabiliriz.
Çinko madeni: Evlerde daha çok suyla İlgili işlerde kullanılır. Çinko paslanmadığı için bahçe kovası, su kovası, leğen vs. olarak işe yarar. Buna karşılık, dayanıksız bir madendir, sıcağa gelmez.
Kurşun madeni: Hemen hemen yalnız su tesislerinde, kanalizasyonda kullanılır. Kurşun hava şartlarına, suya karşı dayanıklı olduğundan çok kullanışlı bir madendir. Üstelik, kolayca eğilip bükülmesi rahat rahat işlenmesini sağlar. Bunların dışında bazı çocuk oyuncakları da kurşundan yapılır.
Gümüş madeni: Daha çok süs eşyası Olarak kullanılır. Bu arada gümüş kupalar, şamdanlar, biblolar, fotoğraf çerçeveleri büfelerde, masalarda baş köşeyi alır.
Ayrıca, gümüş tepsiler, çatal, bıçak, kaşık gibi mutfak eşyası da varlıklı evlerde kullanılan madenî eşya arasındadır. Gümüş eşyanın bakımına önem verilirse uzun süre parlak kalır. Gümüşten yapılmış mutfak eşyasını kaynar sodalı suyla temizleyebilirsiniz.
Süs eşyasını da, kararınca, gümüş işi yapanlara götürerek parlattırabilirsiniz. Bu işi kendiniz yapmak istiyorsanız, bildiğimiz çamaşır çividi işinizi görür. Çividi suluca bir hamur haline getirdikten sonra gümüş eşyaya bastırarak sürerseniz pırıl pırıl yapar. Sonra suyla yıkayıp kurularsınız. Gümüş kapları, çerçeveleri parlatmak için ayrıca özel tozlar da satılır.
Pirinç: Dolap kulpu, şamdan, havan, kahve değirmeni, kapı tokmağı gibi yerlerde kullanılan pirinç en iyi kaol denilen temizleme sıvısıyla temizlenir, parlatılır. Pirinç kapların içinde ekşi maddeler bırakmamalıdır, bunlar mavimtırak bir leke yapar.
Soru ve Görüşleriniz İçin Lütfen Yorum Yapınız…