Hayat Pedi – Hayatpedi.com

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Yaşam
  4. »
  5. Bel ağrısı lumbago belirtisi ve tedavisi

Bel ağrısı lumbago belirtisi ve tedavisi

admin admin -
48 0

Bel bölgesindeki kasların lifli (ip­lik biçimi) dokusunda meydana ge­len cerahatsiz iltihaptır. Vücudun her hangi bir bölgesindeki iplik bi­çimi dokularda da aynı şekilde fibrözit denilen iltihaplar olabilir.

lumbago (4)

Lumbago bazen birdenbire (eve­ğen olarak) başlar, bazen de ağır ağır ilerler, süreğen bir hal alır. Ne­den ileri geldiği kesin olarak bilin­memekle birlikte, burun, boğaz has­talıkları, grip, rutubet, soğuğa kar­şı durma, yorgunluk, aşırı beden çalışması gibi hallerden sonra orta­ya çıkışı dikkati çekmektedir.

lumbago (3)

Ro­matizmanın fibrözitlere yol açtığı bilinmektedir; bu bakımdan, Lumbagoya da, benzeri fibrözitlere de kas romatizması da denir. Gerçekten de çok defa lümbagoya sebep roma­tizmadır.

Lumbago Belirtileri Nelerdir?

Eveğen lumbago, ya birdenbire, ya da yavaş yavaş şid­detini artıran bir ağrıyla başlar. Bel bölgesindeki kaslarda spazm (kasıl­ma) olur.

Keskin, sivri bir şey batar­mış gibi ağrılar duyulur, bunlar he­le eğilip kalkmakla, değişik hareket­lerle daha kesin olarak ortaya çıkar. Böyle ağrılı bir nöbet birkaç gün, ya da birkaç hafta sürebilir. Süreğen lumbago da, gene aynı bölgede ağrı, tutukluk vardır.

lumbago (2)

Hastalar ge­nel olarak beden çalışmalarından sonra yorgunluk hissederler, kas ağ­rıları artar. Hele öğleden sonra, ak­şama doğru yorgunluk çok ileri de­receyi bulur. Zamanla artık, dinlen­meyle, sıcak banyo ile, ağrı dindirici ilaçlarla bile kolay kolay rahatlık elde edilemez olur.

Lumbago Tedavisi Naıl Olur?

Alınacak ilk Önemli tedbir dinlenmedir. Soğuktan korun­malı, bel bölgesini sıcak tutmalıdır. İlaç olarak aspirin çok faydalıdır. Ayrıca, kuvvetli ağrı dindiriciler, bu romatizmamsı iltihabı giderecek özel ilâçlar verilebilir. Hasta kabız ise müshil verilmeli, burunda, bo­ğazda, ya da başka bir bölgede ilti­haplar varsa giderilmelidir. Başlan­gıçta hafif masajlar yapılır.

lumbago (1)

İleri du­rum geçer geçmez masajlar sıkı bir basınçla,yapılmalıdır. Sert masaj, te­daviden sonra birkaç saat geçici ola­rak ağrının artmasına sebep olabi­lirse de, 5-10 gün içinde hasta açık bir iyilik hisseder. Aryıca, sıcak su banyoları, elektrik yastığı, diyatermi gibi tedavi şekilleri de uygulanır.

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir