Kemik iliği, dalak, lenf düğümü gibi kan yapıcı organlarda lökosit denilen beyaz kan hücreleri vardır. Gerek bu hücrelerin, gerekse onların genç şekillerinin anormal bir biçimde meydana gelmesi, çoğalması, yayılması lösemi denilen hastalığı doğurur. Löseminin gidişi sırasında, kanda çok defa büyük sayılarda olgunlaşmamış lökositler görülür. Lösemide adı geçen kan hücreleri anormal şekiller gösterdiğinden, hastalık kötü bir ur tabiatında olduğundan halk arasında kan kanseri diye de anılır. Löseminin eveğen (hâd), süreğen (müzmin) ve daha birçok değişik şekilleri vardır.
Bu hastalığın sebebi henüz bilinmemektedir. Halen habis bir ur tabiatında olduğu fikri yaygın olmakla birlikte özel bir mikropla meydana geldiğini iddia edenler de vardır.
Lösemi insandan insana bulaşmadığı gibi, lösemili bir anneden rahmindeki çocuğa da geçmez.
Löseminin Belirtileri Nelerdir?
Başlangıç oldukça sessizdir. İlk şikâyetler, halsizlik, solukluk, çarpıntı, nefes darlığıdır. Karnın sol yanında dalağın büyümesinden dolayı çekilme, şişlik hissi vardır. Çoğunlukla 38-39 dereceye varan ateşler olur. Daha sonra aşırı terleme, sıcağa dayanamamak, zayıflama, çarpıntı gibi belirtiler ortaya çıkar. Burun, böbrek, barsak kanamaları, deri altında, orta kulakta kanamalar görülür. Dalak ileri derecede büyür.
Löseminin Tedavisi Var mı?
Löseminin tedavisi için bütün dünyada çeşitli ilâçlar kullanılmakta, bu kötü hastalık üzerinde devamlı araştırmalar yapılmaktadır. Bugün için en iyi sonucu verenler üretan denilen ilâç ve radyoterapi (röntgen tedavisi)dir.
Ülkemizde Lösev, lösemi hastaları için büyük bir kuruluştur. Lösemi hastaları için bir çok faaliyette bulunmuş, yardımlar toplamıştır. Hatta sloganı bile vardır. ”LÖSEV hayat kurtarır”
Soru ve Görüşleriniz İçin Lütfen Yorum Yapınız Bizlerle Paylaşınız…