Kalın bağırsakların, anus yolundan bir miktar sıvı verildikten sonra boşaltılmasına lâvman (tenkıye) denir. İçinde birtakım ilaç, besleyici maddelerin bulunduğu sıvıların bu yolla verilmesi de hekimlikte ‘’lavman’’ diye anılır.
Kabızlık hallerinde, doğumdan, ameliyatlardan’ önce boşaltıcı lâvmanlar yapılır. Bu iş için kullanılan aletin bir hazinesi, lastikten borusu, bir de anusa sokmak için musluklu ucu vardır. İrrigatör (tenkıye aleti) denilen bu cihazın haznesine 500- 1.500 cm3 kadar ılık su konur, içine biraz sabun, parafin, ya da zeytinyağı katılır. Bazı kimselerde su tahriş yaptığından, litreye 10 gram kadar tuz konabilir. Tenkıyenin ucu anusa sokulduktan sonra, hazne yataktan 1 metre kadar yükseğe kaldırılarak suyun bağırsakların içine akması sağlanır. Lâvman suyunun hızla verilmemesi gerekir. Büyük aptes etme hissi uyanınca veriliş yavaşlatılmalı, kesilmelidir. Lâvman yapılan kimse verilen sıvıyı 10 dakika kadar içeride tutmalıdır.
Çocuklarda bu iş için puar (armut) adı verilen, armut biçimi içi boş bir lâstik kullanılır. Bunun da anusa sokmak için bir ucu vardır. Çocuklarda, bununla 50-60 cm3 kadar zeytinyağı verilerek bağırsaklar boşaltılır.
Çocuklarda yaşa göre lâvmanla verilecek sıvı miktarları şöyledir:
2 yaşına kadar 50-100 cm3
5 yaşına kadar 150 cm3
10 yaşına kadar 250 cm3
Besleyici lavmanlar bugün eski değerini kaybetmiş bulunmaktadır. Çünkü bağırsağın son kısmından süt, yumurta, et suyu, şeker gibi maddeler emilemez. Bunlar, tersine, bağırsağı zedeleyebilirler. Bu yoldan vücuda ancak su ve tuz verilebilir.
İlaçlı lavmanlar, ağızdan ilâç alamayan hastalarda uygulanabilir. Bu yolla, ateş düşürücü, ağrı dindirici, sinirleri yatıştırıcı ilâçlar verilir. Çok yüksek ateşli hastalarda, ısı kaybını kolaylaştırmak için soğuk lavmanlar yapılabilir. Kalın bağırsağın son kısımlarının incelenmesi için yapılan röntgen muayenesinden Önce baryumlu suyla lâvman yapılır, bu sıvı içerideyken röntgen filimleri çekilir.
lavman nedir, lavman nasıl yapılır lavmanın faydaları, lavman nerede nasıl yapılır, lavman kime yaptırılır, lavmanı kimler yapar, lavmanın faydası, lavmanla temizleme, bağırsak temizleme
Soru ve Görüşleriniz İçin Lütfen Yorum Yapınız…