Hayat Pedi – Hayatpedi.com

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Yaşam
  4. »
  5. Lalelerin bilinmedik özellikleri ve yetiştirme şartları

Lalelerin bilinmedik özellikleri ve yetiştirme şartları

admin admin -
99 0

En güzel, en zarif çi­çeklerden biridir. Yüzlerce yıl önce, yurdumuzdan Hollanda’ya gönderilmiş, orada ıslah edilerek melezleme suretiyle çeşitleri artırılmıştır.

Lalenin bütün çeşit ve renklerini saymaya imkan yoktur. Bugün yur­dumuzda Hollanda’dan getirtilen lâle çeşitleriyle yeni yeni bahçeler açılmakta, eski kıymeti canlandırıl­maktadır.

laleler

Lale tek bir sap çıkararak ucun­da çan biçimi bir çiçek açar. Çok parlak renkte olanları uçuk renkli olanlarından üstün tutulur.

Lâleler en çok, suyu iyi süzen bü­tün sağlam top­raklarda yetişir­lerse de oldukça kumlu, hafif top­rakları, çok hava­dar, aydınlık yer­leri severler. Açık toprakta yetiştirilecekse ekimden kasıma kadar 15- 20’şer cm aralık­larla 8-10 cm. de­rinliğe dikilmeli­dir. Saksıda yetiş­tirilecekse her saksıya 3 soğan dikilir, bu saksı­lar eylülde açıkta toprağa gömülür, 5 cm toprakla ör­tülür. Kasımın on beşinden sonra saksılar limonlu­ğa alınır.

laleler (3)

Lâle soğanları çok dayanıklıdır, bütün yıl toprakta kalabilirler; yalnız, yaprakları kuru­yunca topraktan çıkarıp yeniden dikilinceye kadar kuru bir yerde korumak daha doğru olur. Topraktan çıkarıldıkları zaman soğancıkları da ayrılır.

Lâle tohumdan da yetiştirilebilir. Tohum mayıs-haziranda ekilir, an­cak 4-5 yıl sonra çiçek verir. Tohum­dan çıkan lâlelerin ilk çiçekleriyle renklerine hükmetmemelidir; çün­kü, renkler henüz sabit değildir, ileriki yıllarda değişir.

Lâlelerin ilkbahar çiçeklenmesinde bahçeler için önemli bir yeri var­dır. Her renkte karışık olarak di­kilirse bütün güzellikleri bir araya toplanmış olur.

laleler (2)

Lâle soğanları, olgunlaşmaları için, haziran sonuna kadar toprak­ta bırakılır. Topraktan çıkarılmala­rı için iyi bir hava seçilir. Soğancık­lar, eski kökler çıkarıldıktan sonra başparmakla oğularak eski kabuk­lar düşürülür. Bu iş yapılırken, so­ğanları yaralamamak, güneşin ışı­nına karşı koymamak gerekir. So­ğanlar yeteri kadar kuruduktan son­ra içi gözlere ayrılmış kutulara ko­nur. Bu kutuların her gözü numa­ralanır, lâlelerin sınıfları, alfabe üzerine tertip edilerek, işaret edilir.

laleler (1)

Lâle soğanları yazın topraktan çı­karılmazsa, sonbaharda, ilk soğuk­lar başlayınca, kendiliklerinden top­rağın derinliklerine kaçarlar. Bahar­da onları eski yerlerinde bulamazsınız. Çok derine kaçtıkları için, sap verip yükselmeleri uzun sürer, yaz ortasına doğru başka yerden çıkar­lar. Bu arada, çürüyüp yok olanları da çoktur. Onun için, bu değerli çi­çeğin soğanlarını vaktinde toprak­tan söküp saklamalıdır.

lale nasıl yetişir, lale nerede yetişir, lale hollanda, lalerin özellikleri

Soru ve Görüşleriniz İçin Lütfen Yorum Yapınız…

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir