Çok hoş kokulu bir süs bitkisidir. Koku- culukta kullanıldığı gibi, kuruları evlerde çamaşırlar arasına konularak bunlara güzel bir koku verilmesi sağlanır.
Lâvantaçiçeğinin iki türü vardır: Biri erkek çiçeklerin bu Lâvantaçiçeği lundUgU türdür, boyu 60 – 70 cm. ye yaklaşır. ikinci türü dişi çiçekleri taşır, bunlar daha boysuz, yaprakları daha ufaktır, sık bir çalı gibi gelişirler. Bu tür lavanta çiçeği bahçelerde ve tarlaların çevresine çit çevirmekte kullanılır.
Lavanta çiçeği kireçli, sıcak toprakları severse de bahçe topraklarına da iyi uyar. Tohumdan olduğu gibi sürgünlerinden de üretilir. Tohumu nisan-mayısta fideliğe, ya da doğrudan doğruya yerine 40 cm. aralıkla sıra ile ekilir. Tohumlar az gömülür, toprak bastırılır. 7 gün sonra çimleninceye kadar sulanarak serin tutulur. Fideler 30’ar sm. aralarla yerlerine dikilir. Ara sıra çapalanır.
Lavanta çiçeği sürgünden üretilecekse, martta gövde topları parçalanarak 40’ar cm. aralıklarla dikilir. Soğuk iklimlerde kıştan önce dipleri doldurulur.