Ayakkabı Bakımı
Bir ayakkabının dayanması iyi deriden yapılmış olması gibi iyi bakılmasına da bağlıdır. Hor kullanılan, bakımsız bırakılan bir ayakkabı, ne kadar sağlam olursa olsun ömrünün en aşağı yarısını kaybeder.
Ayakkabı bakımının başında temiz tutulması gelir; çünkü çamurlanan, ıslanan ayakkabının derisi bu maddelerin içindeki asitlerle bozulur, çatlar. Onun için, ayakkabılar çamurlanınca yıkanıp temizlenmeli, hatta sabunla yıkanmalıdır.
Boyanın da bir ayakkabının ömrünü uzatmakta büyük payı vardır. Yalnız, kullanılacak boya iyi cins olmalıdır. Rengi atmamış, bozulmamış ayakkabılar boya yerine yalnız badem, yağı ile cilâ sürülerek fırçalanıp parlatılabilir.
Beyaz keten ayakkabılar sabunla yıkanır, fırçalandıktan sonra su ile temizlenir. Sulu bir tebeşir boyası ile boyanır, kurutulur, sonra hafifçe fırçalanır.
Rugan ayakkabılar çatlamamaları için ılık bir yerde tutulmalıdır. Bunları parlatmak, temiz tutmak için badem yağı kullanılır. Rugan ayakkabıları arasıra su buharına tutmak, soğan sürerek parlatmak da derinin korunması bakımından faydalıdır.
Beyaz deri ayakkabılar benzinle silinir, hafif yağlı bir boya ile boyanıp cilâlanır.
Süet ayakkabılar lâstik kıllı bir fırça ile temizlendikten sonra, boyanır. Leke varsa çok az benzinle silinir.
Bütün ayakkabılar nemi az olsun tozsuz yerlerde saklanmalıdır. Ayakkabı kutuları, dolapları, sobadan, kaloriferden uzakta olmalı, sık-sık havalandırılmalıdır.
Ayakkabıları saklarken, hatta akşamları çıkardıktan sonra, kalıplara koymalı, hiç olmazsa burunlarına bez, kâğıt tıkmalıdır.
Ter de ayakkabıyı içeriden etkileyip bozar. Onun için, bir ayakkabının ara sıra dinlendirilmesi iyi olur. İmkânı varsa aynı tip iki ayakkabıdan her birini gün aşırı giymeli, ikisini de birer gün dinlendirmelidir.
Çok sıkı ayakkabı sağlığa zararlı olduğu gibi, kendisi de biçimini çabuk kaybeder, çünkü dar ayakkabı ayağı sıktığından ayağın hareketleri de onu zorlar, orasından, burasından gererek biçimini bozar. Çok bol ayakkabı da çabuk yayılır, biçimsizleşir.